Pošta olakšava izvoz malim preduzetnicima

Objavljeno: 07.11.2011


Vesti izvor: Tanjug

Usluga Post eksport startuje 15. novembra


BEOGRAD - Usluga Post eksport, koja malim preduzetnicima treba da omogući izvoz proizvoda u vrednosti do 1.000 evra i po pojednosavljenoj proceduri, startovaće 15. novembra, najavio je direktor Pošte Srbije Goran Ćirić.

Vrednost pošiljke je ograničena na 1.000 evra i 30 kilograma težine, i u tom smislu nije interesantna velikim firmama, objasnio je Ćirić.

''Radili smo na pojednostavljenju čitave procedure, pa će sada umesto potrebnih sedam dokumenata da bi bio obavljen taj posao, biti dovoljan samo jedan, i to elektronski koji može da se popuni preko interneta'', istakao je Ćirić.

Direktor Pošte smatra da će Post eksport podstaći najmanje privrednike, koji nemaju dovoljno svojih kapaciteta, ni administrativnih ni finansijskih, da upošljavaju posebne službe koje bi mogle da obave poslove izvoza.

''Ovu uslugu smo počeli da razvijamo po ugledu na pošte Brazila i druge u Južnoj Americi, a njihova iskustva pokazuju da je izvoz višestruko rastao u segmentu mikro, malih i srednjih preduzeća.

O tome, prema Ciricu, svedoči i interesovanje mnogih malih firmi iz zemlje, kao što je proizvođač cipela iz Vranja koji bi izašao na tržište susednih zemalja, potom proizvođača pirotskih ćilima, koji su pogodni za takvu vrstu transporta i distribucije, kao i proizvođača kobilica za violinu koji se prodaju širom Evrope.

''Mislim da ćemo se i sami iznenaditi koliko je tih sposobnih malih preduzetnika, koji imaju sjajan proizvod i žele da svoje vreme iskoriste tamo gde su najkorisniji i gde najviše znaju, a to je u samoj proizvodnji, a ne u administrativnoj proceduri koja bi ima oduzimala puno vremena'', naglasio je Ćirić.

 

 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana