Troškovi zaduživanja Italije dostigli rekordan nivo

Objavljeno: 04.11.2011


Vesti izvor: Blic, Tanjug

Troškovi zaduživanja Italije dostigli su danas rekoran nivo uprkos uveravanju premijera Silvija Berluskonija na samitu Grupe 20 u Kanu da će Italija do kraja meseca usvojiti ključne reformske mere.

Kamatne stope na desetogodišnje obveznice porasle su na 6,402 odsto, što je više od avgustovskog nivoa od 6,397 odsto, kada je Evropska centralna banka (ECB) bila primorana da interveniše na berzi, prenela je francuska novinska agencija AFP.


ECB je intervenisala na berzi i danas, naveli su berzanski trgovci. Prinosi su kasnije sniženi na 6,319 odsto, ali su ostali iznad nivoa od šest odsto. To bi moglo Italiji da oteža obezbeđivanje novca na komercijalnim berzama tokom predstojećih meseci, smatraju analitičari.


Razlika između prinosa na italijanske desetogodišnje i nemačke obveznice koje se uzimaju kao reper takođe je dostigla rekordnih 462 poena, pre nego što se spustila na 450 poena u krajnje nestabilnom trgovanju na finansijskim tržištima.


Na zvanrednom sastanku italijanske vlade u sredu, usvojene su reforme koje uključuju prodaju državne imovine, poreske olakšice za firme koje primaju nove radnike, mere za podsticanje tržišne konkurentnosti i odmrzavanje milijardi evra u pomoći za jug zemlje.


Reforme, koje tek treba da odobri parlament, ne uključuju bitne izmene poput višeg nivoa poreza na bogatsvo, jednokratnu taksu na tekuće račune i oporezivanje imovinu, koja je predmet rasprava poslednjih dana.


Berluskoni je na samitu G-20, najmoćnijih i velikih privreda u brzom usponu, rekao da će reformske mere sledeće nedelje biti iznete pred parlament, a odobrene do kraja meseca. On se obavezao da će ispuniti cilj Italije da uravnoteži budžet do 2013. uz oštre mere štednje.



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana