Ko će biti najmudriji u nedelji štednje 2011

Objavljeno: 01.11.2011


Vesti izvor: Kamatica

Posle prvog dana nedelje štednje zahuktavaju se kampanje banaka kako bi sačuvale postojeće ili pridobile još kojeg novog štedišu.

Da li će banke odlučiti da poslušaju savet guvernera i ne povećavaju kamate još uvek nije izvesno i ostaje da se vidi. Nakon prvog dana utisak je da je pritisak Narodne banke dao rezultat. Nekoliko banaka je čak smanjilo visinu kamate u odnosu na prethodnu nedelju. Izgleda da su banke odlučile da zvanično ispoštuju preporuke. Sa druge strane postoje informacije da individualno neke od njih odobravaju i veće kamate od zvanično objavljenih.

Moguće je da se radi o marketinškom triku koji koriste trgovci robe široke potrošnje kada uvode „sniženja cena“. Zvaničnu ponudu su smanjili pred početak nedelje štednje, a onda tokom razgovora, klijentu ponude „više“ kamatne stope -procenjuje Kamatica.

Komisija za zaštitu konkurencije je osudila inicijativu Narodne banke da se banke udruže i zauzmu jedinstveni stav o nepovećanju kamata.

Računica za banku je jasna i više nego povoljna. Prošle godine na ulog od 100 hiljada evra banka je morala da plati 7% kamate odnosno 7 hiljada evra. Ako se pritisak NBS održi platiće 5% odnosno 2 hiljade eura manje.

Pretpostavlja se da će tokom ove nedelje štednje banke isplatiti prošlogodišnjim štedišama 180 miliona evra kamate. Ako kampanja guvernera uspe sledeće godine platiće 150 miliona, odnosno 30 miliona manje.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana