Počela Nedelja štednje 2011

Objavljeno: 31.10.2011


Vesti izvor: Kamatica

Danas je 31. oktobar -Svetski dan štednje. Nedelja koja za njim sledi je poslednjih nekoliko godina obeležena kao nedelja štednje. Banke svojim štedišama nude promotivne uslove na štednju. Nedelja štednje je kod većine banaka produžena na mesec štednje i promotivni uslovi važe do početka decembra.

Svetski dan štednje 20011 godine je značajno tiše najavljivan nego prethodnih godina. Guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić pozvao je banke u Srbiji da se ne utrkuju sa ponudom većih kamata u nedelji štednje. Ovakav stav obrazlagan je uticajem velikih kamata na štednju ne visoke kamate za kredite.
Ovakav stav izazvao je negodovanje velikog broja štediša. Guverner je u medijima, internet portalima i blogovima koje posećuju štediše, optuživan da radi u interesu nekih većih banaka za opstrukciju zdrave konkurencije organizovanje banaka u kartel.

Prvog dana nedelje štednje banke su izašle sa ponudama sa kamatama koje su nešto malo više od standardnih.
Promotivne ponude su različite.

Neke banke nude bolje uslove razročenja. Možete podići pola ili trećinu štednje a da ne urušite dogovorenu kamatnu stopu.
Neke banke su ponudile svojim štedišama dozvoljene minuse u visini oročene štednje tako da za svaki slučaj, po potrebi imaju na raspolaganju novac.
Kao pokloni štedišama se nude osiguranja, životna i osiguranja nekretnina.

Dinari ili devize
Ko je prošle godine u nedelji štednje zamenio eure i oročio dinare odlično je prošao. Bolje nego da je štedeo u eurima. Tadašnji kurs eura bio je 107, sada je 100 dinara za euro. Štediše su na kamati dobili 12% i na razlicu u kursu 7%
Da bi se ovaj slučaj ponovio i ove godine trebalo bi da euro, za godinu dana, u novembru 2012. vredi 94 dinara.
 

Građani Srbije inače značajno manje štede u dinarima. Poverenje u domaću valutu je očigledno povezano sa poverenjem u domaću ekonomiju to jest nema ga. Ukupna štednja u evrima je 7,5 milijardi a u dinarima 200 miliona.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana