Austrija: Prvo dokapitalizacija banaka pa otpis duga Grčkoj

Objavljeno: 18.10.2011


Vesti izvor: Tanjug, Economy.rs

Pre nego što bude otpisan deo dugova Grčkoj, potrebno je dokapitalizovati banke, pri čemu će austrijskim bankama u svrhu dokapitalizacije biti potrebno do četiri milijarde evra, izjavio je zamenik guvernera tamošnje Centralne banke, Volfgang Duhaček.

On je u intervjuu dnevnom listu Di prese istakao da i druge finansijski posrnule članice evrozone takođe treba da se zaštite pre otpisa dela grčkog duga, pri čemu se pominje procenat smanjenja tog duga od čak 50 do 60 odsto, prenela je agencija AFP.

Odluka o dokapitalizaciji evropskih banaka mora da bude doneta brzo, a konkretan model tog procesa mora da bude prezentovan do samita Grupe 20 najrazvijenijih zemalja sveta 3. i 4. novembra u francuskom gradu Kanu, izjavio je Duhaček.

U nedelju, 23. oktobra, održava se samit Evropske unije, za kojeg se zvaničnici nadaju da će rezultovati predlogom sveobuhvatnog rešenja za dužničku krizu u evrozoni, koja preti da izazove novu globalnu finansijsku krizu. Prisutno je očekivanje da će lideri najaviti obavezu ulagača da podnesu otpis grčkog duga veći od dogovora iz jula od 21 odsto.



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana