Lizingom se u Srbiji kreditira uglavnom privreda

Objavljeno: 14.10.2011


Vesti izvor: Kamatica, B92

Beograd -- Lizing industrija u Srbiji će ove godine poslovati bolje nego prethodne, uprkos ekonomskoj krizi.

Da bi ovaj sektor bio još veća podrška privredi i ekonomiji neophodno je stvaranje odgovarajućeg ambijenta za poslovanje, ocenio je predsednik UO Asocijacije lizing kompanija Srbije Vlastimir Vuković.

''U prvoj polovini ove godine produkcija u oblasti lizinga je bila nešto viša, ali sada počinje da se topi deo plasmana koji je nastao prethodnih godina kada je zabeležen bum lizinga, a novi plasmani ne stižu da ih nadomeste i zato imamo pad aktive'', istakao je Vuković na neformalnom druženju sa novinarima i ostalim članovima Asocijacije.

Potpredsednik Asocijacije Marko Ignjatović je kazao da je sa Agencijom za privredne registre (APR) potpisan ugovor koji će pratiti stanje tržišta lizinga u Srbiji. APR će obezbediti statističke podatke o broju i vrednosti lizing ugovora, što će pružiti pravu sliku srpskog lizing tržišta i osnovnih trendova, dodao je Ignjatović.

Prema njegovim rečima, sektor lizinga je za prvih šest meseci zabeležio pozitivne rezultate i do kraja godine videće se prvi nagoveštaji povećana produkcije u odnosu na 2010. godinu

Govoreći o evropskim trendovima u ovoj oblasti, Vuković je naveo da je u prvoj polovini godine porastao nivo nove produkcije, tj povećao se broj novih ugovora u oblasti pokretih stvari, a nešto manje u domenu nekretnina, u odnosu na isti period prošle godine.

Vuković je podsetio da je lizing industrija pretrpela najveći udar krize što se vidi iz pada portfolia iz godine u godinu.

Kada je reč o problemima sa kojima se suočavaju lizing kompanije u Srbiji, Vuković je kazao da su oni vezani za zakonsku regulativu.

On je podsetio da je lizing industrija podrška pre svega privredi, zato što je svega 5,6 odsto portfolia kod građana, dok je sve ostalo privreda.



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana