Nedelja štednje 2011

Objavljeno: 13.10.2011


Vesti izvor: Kamatica

 

Posete finansijskom portalu Kamatica,  su se nekoliko puta povećele od početka ove nedelje.

Ono što posetioce sajta najviše interesuje su informacije vezane za nedelju štednje koja se priribližava. Da li će se ove godine nuditi veće ili manje kamate na štednju ostaje da se vidi.

Koja banka će ponuditi najveće kamate na štednju. Kakve poklone mogu da dobijem od banke kod koje oročavam novac. Da li su pouzdanije domaće ili strane banke? Da li je bezbedno ulagati u Grčke banke? Na koji rok se najviše isplati da oročim novac? Šta da uradim ako mi bude trebalo nešto oročenog novca?",samo su neka od pitanja koja postavljaju čitaoci portala.

 Tradicionalno, nedelja nakon 31. oktobra, svetskog dana štednje, je nedelja u kojoj štediše u Srbiji mogu dobiti najpovoljnije kamate na svoje uloge. U ovoj nedelji, ranijih godina, banke su se borile da dobiju nove štediše a još više da sačuvaju stare.
 

Kamatica će i ove godine pratiti sva dešavanja vezana za nedelju štednje i svoje posetioce obaveštavati na za to posebno otvorenoj stranici.

Iz banaka saznajemo da će se ponude  do samog početka nedelje štednje držati u tajnosti. Pripreme su u toku. Planira se raspored prijema klijenata. Trezori i blagajnici se dodatno organizuju kako bi ispratili povećan obim aktivnosti.  

Ranijih godina štediše su imale priliku da od banaka tokom nedelje štednje dobiju potpuno nove načine štednje, jedne godine država je čak štediše oslobodila plaćanja poreza od 20%.   Nakon toga porez je ponovo uveden ali je smanjen sa 20 na 10 odsto.  Da bi se očuvalo poverenje štediša država je 2008 podigla osiguranje depozita sa tri na pedesdet hiljada eura. Zaživela je štednja sa isplatom kamate unapred.

Početak nedelje uplašio je   mnoge građane koji su kamatama na deviznu štednju dopunjavali kućne budžete da će ove godine proći nešto lošije nego prethodnih sezona.

Guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić apelovao je, inače, na banke da ne povećavaju kamate u Nedelji štednje, jer bi posledica većih kamata na depozite bila povećanje kamata na kredite.

Nakon toga neke velike banke su saopštile da su pažljivo razmotrile sugestije guvernera NBS Dejana Šoškića da u Nedelji štednje ne povećavaju kamate na depozite.

Ipak, većina banaka se još uvek  ne izjašnjava o ponudi u Nedelji štednje. Imajući iskustvo iz ranijih godina , lako se naravno može desiti da manje banke ipak na kraju ponude i najveću kamatu.Sve naravno zavisi od toga koliko je kome novca potrebno i kome i po kojoj ceni može da ga kasnije proda kroz kredite.

Najveću vrednost kamate su dostigle 2007 godine kada su išle i do 10,50 odsto. Prošle godine tokom nedelje štednje kamate su kod nas bile od 6,5 pa do 8 posto na godišnjem nivou.

Trenutno za štednju u eurima, oročenu na godinu dana možete dobiti najviše 6% kamate.

Kamatne stope nakratkoročne kredite u eurima su danas na istom nivou kao iz 2007 godine. Kamate na štednju u nedelji štednje bile su za 3-5 procenata veće nego danas.

Kako se menjala zarada od kredita i troškovi koje Banka da na kamatu vidi se u primeru banke koja je 2007 dala auto kredit na rok od 7 godina sa kamatom od 13%.  Na tom kreditu je 2007 zaradjivala 3%  jer je za štednju davala 10%. Danas 2011 na tom istom kreditu zarađuje 7% jer je kamata na štednju 6%. 

Inače, podsećamo da se, često nedelja štednje  zbog imidža poslovnih banaka, ali i konkurentske borbe, pretvori u mesec štednje, jer traje duže od sedam dana. Ovde je važno obratiti pažnju na ono što Kamatica svoje čitaoce stalno upozorava:  "Oročavajte u nedelji štednje a ne u mesecu štednje!"  Postoji rizik  oročavanja nakon isteka nedelje štednje, u produženom roku, jer nakon godinu dana nije sigurno da li će se u tom periodu nuditi atraktivni uslovi štednje.

 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana