Isplati se ići po gorivo preko granice

Objavljeno: 11.10.2011


Vesti izvor: B92

Beograd -- Promet na pumpama duž koridora 10 u Srbiji ove godine drastično je opao, upozoravaju naftaši. Stranci se gorivom snabdevaju u susednim državama.
Takođe, i srpski vozači se zbog sve skupljeg benzina i dizela sve češće odlučuju da rezervoare pune u susednim zemljama.

Naftaši tvrde da razlog tome nije samo skup benzin već i zato što naša država jedina u okruženju nema sistem povraćaja PDV-a za velike kupce derivata. Nadležni kažu da je bilo razgovora na tu temu, ali konkretan dogovor nije napravljen.

U okruženju smo već duže vreme šampioni po cenama, a od nedavno smo prestigli i neke države zapadne Evrope poput Španije, Luksemburga i Austrije. Naftaši za visoke cene i pad prometa krive državu i visoke akcize, ali smatraju da bi problem veće potrošnje goriva kod nas mogao da se reši i na drugi način osim smanjenjem zahvatanja države.

Inače, povraćaj PDV-a stranim državljanima je uobičajen u evropskim zemljama za različitu robu. Sistem je takav da ako niste poreski obveznik te države ne treba ni da joj plaćate porez, zato se vraća deo novca. U prodavnicama u evropskim gradovima je to jasno istaknuto, ali na koliki iznos se vraća PDV, zavisi od države do države. Kada odlazite iz zemlje, račune odnesete na poseban šalter i oni vam vrate deo od poreza. To je stimulans strancima da kupuju", navodi sagovornik upućen u ovu oblast.

Borislav Tatić iz Udruženja privatnih benzinskih pumpi tvrdi da niko od stranih prevoznika nije tokom proteklog perioda sipao ni litar goriva na domaćim pumpama.

"Kada bi država uvela povraćaj PDV-a na kupljeno gorivo, promet bi bio značajno povećan jer se svuda u okruženju tako radi. Ne bi se ništa gubilo na prihodima jer bi se gubitak PDV-a nadoknadio većim prometom i time višim prihodom od akciza", navodi Tatić.

Kako dodaje, jedna pumpa na autoputu koja vredi 2,5 milijarde dinara dnevno proda 1.000 do 1.500 litara goriva, a optimalno bi bilo da prodaje od 40.000 do 50.000. Tatić kaže da “promet na autoputevima gotovo ne postoji”.

Njegov kolega iz Unije naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović objašnjava da oni kao udruženje nisu do sada pokretali inicijativu da se uvede povraćaj PDV-a.

"To jeste problem za jedan deo vozača, onih koji kupuju velike količine goriva, dakle vozače kamiona i autobusa. U Mađarskoj se, na primer, povraćaj poreza dobija za kupljene derivate iznad 150 evra. Ali, problem za ostale vozače predstavlja i to što je gorivo kod nas skuplje od nekih zemalja okruženja, zbog čega se stranci tamo snabdevaju", kaže Mićović.

U Ministarstvu energetike i infrastruktutre navode da su inicirali razgovore na tu temu sa kolegama iz Vlade, kao i da su imali konkretne predloge. "To je, ipak, pitanje punjenja državnog budžeta koje nije u našoj nadležnosti", kaže Milan Budimir, savetnik za medije u tom ministarstvu.



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana