Tekst objavljen: 11.09.2012 12:48        


Naša planeta ima više nego dovoljno snage u vetru za napajanje čitavog sveta energijom, pokazuju rezultati dve nove studije.

Vetar može da napaja čitav svet strujom

Naučnici razmatraju samo fizički aspekt, ali ne i finansijski, napominju drugi stručnjaci. Oni kažu da bi gradnja svih neophodnih turbina i sistema za prenos energije do svih korisnika bila previše skupa.

Istraživači su izračunali da postojeća tehnologija turbina može da proizvede stotine triliona vati električne energije, što je preko deset puta više od količine koju svet trenutno troši.

Korišćenjem energije vetra ne emitiju se štetni gasovi, kao u slučaju sagorevanja uglja, nafte ili prirodnog gasa. Ipak, u drugim studijama postavlja se pitanje da li bi fizička ograničenja mogla da spreče svet da iskoristi energiju vetra.

Utvrđeno je da vetar ima potencijal da proizvede 20 puta više energije od količine koju svet trenutno troši.

Ako bi se na svaku postojeću turbinu napravilo još 100, potrebe sveta za energijom bile bi zadovoljene, kaže Mark Džejkobson, profesor civilnog i prirodnog inženjeringa na Univerzitetu Stenford.

Istraživanje ukazuje na nešto niži energetski potencijal vetra, ali je količina i dalje više nego dovoljna da pokrije trenutne potrebe čovečanstva.

Džejkobson je napisao da bi početni troškovi i subvencije za korištenje fosilnih goriva otežali korištenje energije vetra. Niska cena prirodnog gasa je još jedan faktor koji šteti razvoju sistema koji koriste energiju vetra.

Osim toga, sve neophodne turbine zauzele bi preveliku zemljišnu površinu, a bilo bi neophodno i drastično povećanje broja dalekovoda za prenos električne energije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
vetar vetroelektrane energija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana