Tekst objavljen: 29.10.2012 16:05        


Narodna banka Srbije (NBS) oglasila se nenadležnom za davanje saglasnosti na planiranu dokapitalizaciju Razvojne banke Vojvodine (RBV) vredne 15 milijardi dinara.

Račun za spasavanje Razvojne banke - 350 mil. evra

NBS navodi "da ona daje saglasnost ukoliko je reč o direktnom ili indirektnom sticanju vlasničkog udela (glasačkih prava), koje sticaocu omogućava od pet do 20, više od 20 do 33, više od 33 do 50 i više od 50 odsto."

Nenad Gujaničić iz Sinteza Invest grupe kaže da su u celoj priči kolateralna šteta ostali akcionari bivše Metals i sadašnje Razvojne banke čija je imovina više nego „razvodnjena” ogromnim emisijama akcija. Tako svaki akcionar koji je pre ovih događaja imao jedan odsto akcija Metals banke sada ima 0,1 odsto od ukupnog broja akcija dok je cena drastično pala. Istorijski maksimum je bio na 68.979 dinara dok je ovih dana postavljen minimum na nivou od 352 dinara.
Na pitanje zašto je NBS dozvolila da u RBV uđe do čak 75 odsto nenaplativih potraživanja i zašto nije kontrolisala njeno poslovanje, dogovoreno je da "poslovne odluke donosi isključivo rukovodstvo banke, odnosno Izvršni i Upravni odbor, kao izabrana lica koja nastupaju u interesu vlasnika banke-akcionara".

NBS je istakla da ona ne može biti odgovorna za poslovne odluke koje donosi menadžment banke, podećajući da to nije praksa nigde u svetu.

Inače, kako piše Politika, otkako je Metals banka transformisana u Razvojnu banku Vojvodine ona je od 2009. dokapitalizovana čak pet puta sa tačno 17,9 milijardi državnih para. To znači da je naguj njeno spasavanje potrošeno praktično 200 miliona evra.

S najavljenom dokapitalizacijom za njen ostanak na zelenoj grani finansijskog poslovanja biće potrošeno čak 350 miliona evra državnih para.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Razvojna banka Vojvodine RBV dokapitalizacija nbs Narodna banka Srbije banke Nenad Gujaničić

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana