Kriminal je jedna od 20 najjačih ekonomija

Objavljeno: 24.04.2012


Vesti izvor: Kamatica, Business

Kriminal stvara otprilike 2,1 biliona dolara prihoda godišnje, a to je 3,6 odsto svetskoga bruto domaćeg proizvoda, i još raste, rekao je jedan visoki zvaničnik Ujedinjenih nacija.

- Zato je kriminal jedno od dvadeset najjačih ekonomija na svetu - kaže Jurij Fedotov, čelnik UN-ova ureda za droge i kriminal (UNODC) i opisuje kriminal kao pretnju sigurnosti i ekonomskom razvoju.

Taj su podatak nedavno prvi put izračunali UNODC i svetska banka, a temelji se na podacima za 2009. i nikakva poređenja još nisu na raspolaganju, rekao je Fedotov na konferenciji za novinare.

Na otvaranju celonedeljnog sastanka međunarodne Komisije za prevenciju kriminala i kazneno pravosuđe (CCPCJ) on je rekao da se situacija možda i pogoršava, "ali da bih taj osećaj potvrdio, potrebno mi je više podataka".

Po njegovim rečima, čak 40 milijardi dolara godišnje gubi se korupcijom u zemljama u razvoju, a nezakoniti prihod od trgovine ljudima iznosi čak 32 milijarde godišnje.

- Po nekim procenama, u svakome danom trenutku 2,4 miliona ljudi trpi bedu trgovine ljudima, sramnog zločin savremenog ropstva - rekao je Fedotov u govoru na konferenciji.

Organizovani kriminal, trgovina ljudima, nasilje i korupcija "velike su prepreke" ostvarenju Milenijumskih razvojnih ciljeva, grupe ciljeva koje je međunarodna zajednica postavila 2000. s namerom da do 2015. unapredi zdravstvo i smanji siromaštvo među najsiromašnijm narodima sveta, rekao je Fedotov.

Kriminalne grupe pokazuju "impresivnu prilagodljivost" i u odnosu na akcije policije i na nove mogućnosti ostvarivanja profita, rekao je jedan visoki američki zvaničnik na bečkom sastanku.

- Danas većina kriminalnih organizacija ne nalikuje nekadašnjim hijerarhijski organiziovanim kriminalnim porodicama - rekao je Brian Nichols iz američkoga ureda za međunarodne poslove u borbi protiv narkotika.
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana