FT: Holandski premijer nudi ostavku zbog štednje

Objavljeno: 23.04.2012


Vesti izvor: Kamatica, FT

Mark Rutte, holandski premijer, ponudiće ostavku svoje vlade kraljici, kako bi se raspisali parlamentarni izbori nakon što mu je ekstremni desničar Geert Wilders uskratio podršku za planirane budžetske rezove, javlja Financial Times.

Uštedama u budžetu Holandija bi trebala da dostigne manjak od 3 odsto kakav traži Evropska unija, što je desno orijentisana Narodna stranka za slobodu i demokratiju premijera Ruttea predložila već za iduću godinu.

Kriza vlade gurnula je Holandiju u period političke neizvesnosti u trenutku dok se dužnička kriza u evrozoni ponovo aktualizuje, piše FT.

Sada je sasvim neizvesno hoće li Holandija uspeti da srežei projektovani budžet za 2013. za 15 milijardi evra, koliko je potrebno kako bi se zadovoljili limiti EU. Prinosi na 10-godišnje holandske obveznice porasli su u ponedeljak ujutro za 9 baznih bodova, na 2,41 posto.

Opozicione stranke levoga centra, uključujući Laburističku stranku, Hršćansku uniju i levo-liberalnu stranku D66, poručile su da podržavaju smanjenje budžetskog deficita, ali da ciljanih 3 posto ne planiraju dosegnuti još nekoliko godina. 

Prošlosedmični “budžet u senci” laburista, druge najveće stranke u parlamentu, predviđa povećanje poreza za one s višim prihodima, dok vladin predlog sadrži budžetske rezove i poreske izmene koje bi snažnije osetili oni s nižim prihodima.  
 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana