Štediše užurbano povlače novac iz Grčke

Objavljeno: 28.03.2012


Vesti izvor: Kamatica, Bankamagazin

Kompanije i potrošači su u februaru nastavili su užurbano povlače novac iz grčkih banaka, pokazali su danas objavljeni podaci evropske centralne banke (ECB), koji ukazuju da je i dalje prisutan nedostatak poverenja u grčki bankarski sistem.

Depoziti privatnog sektora u grčkim bankama u februaru su tako smanjeni 2,7 odsto, nakon njihovog smanjenja za gotovo tri odsto u prethodnom mesecu.

Time su ukupni depoziti pali na 170,1 milijardu evra, najniži nivo razinu od oktobru 2006. godine, pa su trenutno za 30 odsto manji u poređenju s najvišom nivoom, zabeleženim u januaru 2009.

Situacija s depozitima privatnog sektora u Portugalu i drugim državama pogođenima dužničkom krizom daleko je bolja.

Njihov nivo u februaru bio je gotovo nepromenjen u Portugalu i Španiji, dok je u Irskoj smanjen za jedan odsto, a u Italiji je porasla za više od jedan odsto.

 Uz izuzetak Portugala, depoziti u bankama svih perifernih članica evrozone lani su se blago smanjili, stoji u izveštaju ECB-a.

Podaci kojima su obuhvaćene sve valute nisu usklađeni sa sezonskim činiocima i lagano odstupaju od podataka centralnih banaka pojedinih članica, napominju u ECB-u. U navedenim podacima nisu uključeni depoziti centralnih vlada i finansijskih institucija.

Prema najnovijim podacima ECB-a, banke u evrozoni u februaru su smanjile kreditiranje kompanija, sugerišući da jeftina sredstva pribavljena kod ECB-a u decembru i februaru nisu preusmjerena u kredite kompanijama.

Kreditni plasmani prema nefinansijskim kompanijama, ključan pokazatelj kreditne aktivnosti, smanjeni su za tri milijarde evra, nakon što su u januaru uvećani za svega milijardu evra. Na godišnjem nivou uvećani su tek 0,4 odsto, nasuprot njihovom rastu od 0,7 odsto u prethodnom mesecu.

ECB je putem dve aukcije, u decembru i februaru, bankama dodelio jeftine trogodišnje zajmove u želji da budu u nekom ciklusu  preusmereni u kredite kompanijama i stanovništvu i da podstaknu ekonomski rast. 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana