Bilion evra za izlazak iz krize?

Objavljeno: 28.03.2012


Vesti izvor: Kamatica, Deutsche Welle

Zemlje evrozone morale bi da podignu svoj odbrambeni finansijski fond na bilion evra kako bi smirile tržišta, stabilizovale evro i krenule u pravcu održivog ekonomskog razvoja, poruka je OECD-a. 

Evropa mora da pojača napore u cilju stvaranja uslova za održiv privredni rast. Neke pozitivna pomeranja su prisutna, ali ekonomski problemi u Evropi su daleko od završenih, upozorio je generalni sekretar međunarodne Organizacije za privrednu saradnju i razvoj (OECD), Angel Guria. Evropi je zato potreban najveći od svih odbrambenih zidova, izjavio je Guria danas (27.3.) u Briselu:

 - On mora biti dovoljno jak, dovoljno dubok, visok- jednostavno dovoljno impresivan kako bi svojom veličinom osigurao da neće ni biti potrebe za njegovom primenom, već da će samim svojim postojanjem biti garant i zaustaviti sve spekulante ili one koji bi želeli da ga isprobaju.

Da li je evropski odbrambeni zid dovoljno visok?

Zemlje članice evrozone u petak (30.3.) bi trebalo da donesu odluku o jačanju evropskog sistema zaštite koji se trenutno sastoji od dva fonda- privremenog EFSF-a, oformljenog da bi se pomoglo zemljama evrozone u krizi, i novog, trajnog Evropskog stabilizacionog mehanizma( ESM). U kombinaciji dva fonda su „teška“ oko 700 milijardi evra, na papiru, dok su im stvarne pozajmne mogućnosti oko 500 milijardi, jer je oko 200 milijardi već obećano Irskoj, Portugalu i Grčkoj. Evropska komisija predložila je stvaranje fonda od 940 milijardi evra, oko čega još ne postoji saglasnost unutra evrozone:

 - Kada želite da rešite problem sa tržištima, morate da prevaziđete njihova očekivanja i potražnje. Ako očekuju 50 ili traže 70 dajte im 100. Jer, ne postavlja se pitanje na koliko ćete se obavezati, već da li će vam tržište poverovati - poručio je Gurria.

Ekonomska borba na dva fronta

Evropa sa 24 miliona nezaposlenih, pri čemu nezaposlenost među mladima u nekim zemljama dostiže i 50 procenata, još traži put ka jedinom sigurnom izlasku iz ekonomske krize, a on leži u izgradnji jake ekonomije i privrednom rastu. U Briselu kažu da su svesni da im je potrebna „dualna strategija“, koja će sa jedne strane osigurati finansijsku stabilnost i fiskalnu konsolidaciju, dok će sa druge strane podsticati privredni rast i otvaranje novih radnih mesta:

 - Dok se još suočavamo sa teškim vremenima u nekim delovima Evrope, imaćemo priliku da vidimo i „promenu klime“ u narednim mesecima, pod uslovom da nastavimo sa odlučnim merama, prevaziđemo krizu i stabilizujemo situaciju. Samo tako ćemo moći da od stabilizacije krenemo u održiv rast i otvorimo nova radna mesta - poručio je potpredsednik evropske komisije i komesar za ekonomska pitanja Oli Ren, dodavši da se nada dogovoru među liderima evrozone u petak u Kopenhagenu.

 



27.08.2012

Ko privatizauje firme na Kosovu?

27.08.2012

Nemačka se zadužuje i još joj plaćaju

27.08.2012

Suša uništava osiguravajuće kuće u SAD

27.08.2012

Dugalić: Slučaj Agrobanke je velika opomena

27.08.2012

Evo kako se Grci obračunavaju s poreskim inspektorima



Pogledajte arhivu vesti
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana