Tekst objavljen: 14.04.2019 15:00        


Finansijske institucije u nekoliko zemalja u regionu Jugoistočne Evrope objavile su mišljenje u slučaju da Velika Britanija napusti EU bez dogovora (tzv. Tvrdi Bregzit), navodi se na sajtu SEELegal.

Nekoliko zemalja izdalo upozorenje u slučaju "tvrdog Bregzita"

U slučaju Bregzita bez dogovora, pružaoci finansijskih usluga u Velikoj Britaniji biće tretirani na isti način u lokalnim jurisdikcijama Bugarske, Hrvatske, Grčke, Rumunije i Slovenije (države članice EU) kao pružaoci finansijskih usluga iz treće zemlje (tj. države koja nije članica EU), navodi se na sajtu koji izveštava o aktivnostima advokatskih kancelarija za poslovno pravo u JIE.

Podsećamo, lideri EU su pre dva dana na vanrednom samitu u Briselu dogovorili da odlože Bregzit do kraja oktobra.

Prethodno je taj rok bio planiran za kraj marta, pa za sredinu aprila.Međutim, kako navodi Seelegal, zaključno sa 5. aprilom, većina lokalnih finansijskih regulatora nije dala nikakve izjave u slučaju da Britanija napusti EU bez dogovora.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Izuzetak jehrvatski regulatorkoji je 12. marta 2019. godine objavio izjavu kojom je upozorio investicione kompanije na gubitak licence odnosno pasoša za poslovanje u Hrvatskoj i ostale učesnike na tržištu da budu pažljivi u budućem poslovanju sa firmama iz Velike Britanije.

Rumunski bankarski i finansijski regulatori su takođe najavili su da će, u odsustvu sporazuma, britanski entiteti postati entiteti iz trećih zemalja, i da više neće moći da pružaju usluge zasnovane na slobodi usluga i kretanja kapitala i da će morati da se pridržavaju procedura i ovlašćenja koje se primenjuju prema entitetima trećih zemalja ako žele da nastave pružanje usluga u Rumuniji.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
evropska unija EU ekonomija EU ekonomija upozorenje Bregzit tvrdi bregzit tereza mej

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana