Tekst objavljen: 23.01.2016 11:30        


Najbogatijih jedan odsto stanovnika sveta poseduje bogatstvo čija je vrednost jednaka bogatstvu preostalih 99 odsto ljudi, pokazali su najnoviji podaci britanske nevladine organizacije "Oksfam". Pored toga, prema proceni "Oxfama", bogatstvo najbogatije 62 osobe na svetu jednako je bogatstvu čak polovine svetske populacije, preneo je britanski BBS-i.

Bogatstvo 1 odsto najbogatijih jednako preostalih 99%

Radi poređenja, pre samo pet godina je 388 osoba posedovalo bogatstvo jednako polovini stanovnika sveta, što znači da se razlika u koncentraciji bogatstva veoma brzo povećava.

U tom izveštaju, koji se bazira na podacima banke "Credit Suisse" iz oktobra, "Oxfam" poziva svetske lidere da preduzmu mere kako bi ublažili te velike nejednakosti, kritikuje rad lobista, kao i količinu novca koja se čuva u "poreskim rajevima", odnosno državama sa izuzetno niskim poreskim stopama.

Ta organizacija predviđa da će najbogatijih jedna odsto već sledeće godine prestići ostatak sveta po bogatstvu.
Da bi dospeo u prvih deset odsto najbogatijih, čovek treba da poseduje novac i nekretnine u vrednosti od 68.800 dolara, a u prvih jedan odsto 760.000 dolara.

"Umesto privrede koja radi za prosperitet svih ljudi i za buduće generacije, kao i za čitavu planetu, stvorili smo privredu koja radi za samo jedan odsto stanovništva", upozorava "Oxfam" u svom novom izveštaju.

Ta organizacija traži od vlada sveta da preduzme niz mera kako bi smanjila ogromne razlike u bogatstvu. Između ostalog, ona traži da radnici dobijaju plate od kojih mogu da žive i da se smanje primanja direktora.

"Oxfam" takođe predlaže kraj razlikama u platama za različite polove, plaćanje nadoknade za brigu o nemoćnima, promovisanje jednakih prava žena na nasleđivanje, smanjenje cena lekova, oporezivanje bogatih umesto potrošnje, kao i mere protiv lobiranja.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Credit Suisse oxfam jaz bogatstvo siromaštvo

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana