Tekst objavljen: 21.02.2018 9:29        


Iznos isplaćenih dividendi na globalnom nivou dostigao je prošle godine iznos od 1.250 milijardi dolara i bio je veći za 7,7 odsto u odnosu na godinu pre usled daljeg oporavka svetske ekonomije i rasta poverenja u korporacije, saopštio je Janus Henderson.

U 2017. isplaćeno rekordnih 1,25 biliona dividendi

Ovaj rast, najbrži od 2014. godine, zabeležen je u svim regionima i skoro svakoj grani privrede, uz rekordne isplate u 11 zemalja uključujući SAD, Japan, Švajcarsku, Hong Kong, Tajvan i Holandiju, navodi ovaj portfolio menadžer.

Po Janusu, ove godine će takođe biti ostvaren rast od 7,7 odsto na 1.350 milijardi dolara, jer korporativni i ekonomski rast ostaju snažni uprkos volatilnosti na finansijskim tržištima.

Poziciju broj jedan po visini isplaćene dividende zadržao je Royal Dutch Shell, sledi China Mobile koji je bio na 19. mestu godinu pre, te Exxon Mobil, Apple i Microsoft. Prvih dvadeset korporacija čini 15,7 odsto od ukupno isplaćenih dividendi.Janus navodi da su evropske kompanije zabeležile rast od svega 1,9 odsto na 227 milijardi dolara, usled smanjenja dividende u pojedinim velikim kompanijama u Francuskoj i Španiji, nižim specijalnim dividendama i slabijem evru tokom drugog kvartala kada se uglavnom dividende i isplaćuju.

Posmatrano po sektorima, jedino telekomunikacije nisu zabeležile rast isplaćenih dividendi, dok je najveći skok od 27,2 odsto registrovao rudarski sektor.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana