Tekst objavljen: 27.12.2015 14:30        


Za mnoge, kupovina kuće ili stana je najveća finansijska odluka koju ćete napraviti. Važno je biti mudar i siguran u svoj izbor. 

Kupiti ili rentirati nekretninu?


1. Da li je bolje kupiti ili iznajmiti?

Iznajmiti ili kupiti - to je teška odluka pri kojoj  Vam mogu pomoći sledeća pitanja:
Važno je da se zapitate koliko dugo nameravate ostati na jednom mestu, koliko je stabilan Vaš posao, koliki su mesečni troškovi, i da li ste finansijski i emotivno spremni na taj izazov. Istina je, ne postoji jasan pravi ili pogrešan odgovor. U nekim gradovima, a za neke ljude, kupovina nekretnine ima više smisla, ali za druge, iznajmljivanje može biti bolji izbor.

2. Koliku nekretninu mogu priuštiti?

Veličina nekretnine koju možete priuštiti zavisi od mnogo faktora u toj računici će važnu ulogu igrati Vaši prihodi, kreditni rezultati, visina duga i željeno mesto stanovanja. Ukoliko želite pronaći dom sa kojim ste zadovoljni i koji neće previše opteretiti Vašu finansijsku situaciju, važno je da napravite svoj finansijski plan pažljivo. 

3. Da li je bolje kupiti ili graditi kuću?

Većina kupaca će potrošiti mnogo vremena i energije na traženje savršene kuću. To ima smisla, jer svako ima svoju listu želja u koju uključuje specifične potrebe i želje. Kupovina nekretnine je uvek brži i praktičniji izbor, ali ne uključuje sve sa liste kao što je slučaj sa gradnjom po svojim merama i potrebama. Osim toga, možda ćete morati da je renovirate, kako bi Vam više odgovarala. Izgradnja, s druge strane, garantuje da možete dobiti upravo ono što želite . To obično dolazi s dužim rokovima i većom cenom.

4. Kako mogu pronaći dobar kredit?

Važno je da dobro istražite ponude na tržištu i uporedite one koje su za Vas povoljne. Kada nađete najbolju ponudu onda možete da pregovarate sa bankom o uslovima kreditiranja.
Kod ove vrste kredita procedura je dugotrajna i iscrpljujuća, zato se naoružajte strpljenjem i znanjem, jer ovo je investicija koju ćete otplaćivati preko 10 godina i zato je bitno da vaš budžet ne preopteretite previše.

5. Šta se dešava kad isplatite kredit?

Kada završite sa otplatom kredita, zatvarate kreditnu partiju u banci i to je završni korak pre nego što postane vlasnik nekretnine.

Ukoliko se odlučite da iznajmite stan prednosti su Vam to što možete menjati adresu stanovanja po Vašim potrebama, ali ovo nije dugoročno rešenje. Rentiranjem ćete plaćati kiriju koja može biti čak i veća od rate za kredit, ukoliko se odlučite za kupovinu ili gradnju nekretnine.

Savet: Napravite svoj mini plan, a zatim pronađite pravo mesto za svoj dom koji odgovara Vašim ličnim potrebama i ciljevima, nemojte žuriti sa donošenjem odluke, dobro razmislite koje su Vaše želje i šta od toga sebi možete priuštiti.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    *** 11.12.2017 8:16

    Veliki je problem što su se ljudi zadužili na potrošačke kredite, znam da ne može da se radi refinansiranje sa potrošačkog na stambeni. Mislim da bi nekako trebalo da se to omogući gradjaninu kad uzima stambeni da mu se spoji rata nekako sa stambenim i potrosackim , kad on kupuje stan na kredit umanji kvadraturu stana prilikom kupovine, pokrijo je potrošački koji mu je za vratom, a u istom vremenu ima krov nad glavom i plaća jednu ratu gde u tom slučaju može biti uredan platiša kredita.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
izgradnja kuće stambeni kredit kupovina kuće kupovina stana

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana