Tekst objavljen: 18.07.2014 10:30        


Više od polovine kupaca planira da obavi najmanje jednu onlajn kupovinu ove praznične sezone. Prodavnice, a sada i nove mobilne aplikcije takođe olakšavaju kupovinu putem telefona. Prilikom korišćenja tehnologije za kupovinu preko interneta, mnogi kupci postanu žrtve onlajn prevara.

Kako da ostanete bezbedni dok kupujete onlajn

Evo deset načina da izbegnete da postanete jedan od njih:

Klonite se sumnjivih sajtova

Ne možete uvek znati da li je neki sajt legitiman, ali ako je slabo dizajniran, ima čudnu veb adresu i iskače više prozora koje ne možete da zatvorite, postanite sumnjičavi. Ako primetite bilo koji od ovih znakova, prestanite sa kupovinom i zatvorite browser prozor.

Izbegavajte da kliknete na hiperlinkove umetnute u mejlove

Legitimni sajtovi ne šalju mejlove u kojima se traže propratne finansijske informacije. Ako mejl, čak i jedan, tvrdi da je poslat od strane poznatog prodavca, traži da posetite spoljni sajt, ne radite to, jer vas može preusmeriti na nezakonit sajt. Umesto da kliknete na hiperlink, ukucajte web adresu koju želite da posetite u svom browser- u.

Kupujte samo na sigurnim sajtovima

Gledajte da u adress bar- u bude „htttps“ umesto samo „http“. Takođe se pobrinite da vaš kompjuter ima antivirus softver jer se nikad ne zna kada možete naići na virus dok surfujete onlajn.

Treba dodati to da budete oprezni prilikom kupovine putem mobilnih telefona, jer oni često nemaju antivirus softver. Takođe, pošto je putem mobilnih telefona URL skraćen, to može lako prevariti kupce i navesti ih da odu na sajtove koji ih mogu oštetiti. Javni pristup Wi-Fi- ju jeste zgodno, ali može ostaviti vaše lične podatke dostupne hakerima. Izbegavajte unošenje lozinke ili brojeva kreditnih kartica.

Nikada nemojte davati vaš JMBG nikome onlajn

Ako vam neka prodavnica to traži prilikom procesa provere, verovatno je prevara u pitanju.

Iskoristite automatsku zaštitu od krađe koja ide uz mnoge kreditne kartice

To je jedan od razloga zašto treba da koristite kreditnu karticu umesto debitne ili gotovine za kupovinu tokom praznika. Ako uočite ogromne naplate u vašem izveštaju, odmah zovite banku koja će to istražiti. Stoga, ne zaboravite da redovno proveravate stanje na vašoj kreditnoj kartici.

Promenite lozinke

Od potrošača se traži da zapamte desetine lozinki nekoliko prodavnica, banaka i računa, i gotovo je nemoguće sve ih zapamtiti, naročito ako ste uključuju mešavinu brojeva i slova. Ipak, zabeležite svoje lozinke u siguran dokument, kopirajte ih, ili, pak smislite neki drugi pametan način na koji ćete imati sve lozinke memorisane. Ali nemojte imati proste lozinke koje lako mogu pogoditi stranci.

Proverite svoja prava

Ako proizvod ne stigne na vreme, potrošači imaju pravo da istu pošiljku otkažu da bi im se novac refundirao. Takođe mogu da vrate robu ukoliko je oštećena ili je u pitanju pogrešna pošiljka.

Izbegavajte nepoznata lica na društvenim medijima

Ovo je posebno važno u toku praznika, kada mnoge prodavnice koriste medije kako bi se reklamirali i pospešili poslovanje. Prevaranti takođe šalju poruke preko društvenih mreža, te ako vam neka stigne u spam, ignorišite istu.

Nemojte kliknuti na lažne praznične e-čestitke

Lažne čestitke mogu da sadrže virus, te ako dobijete neku sa nepoznate adrese, istu obrišite.

Proverite svoje izveštajte

Nepoznate naplate na vašoj kreditnoj kartici često su prvi znak krađe identiteta. Ako naiđete na nedozvoljenu naplatu u vašem izveštaju, pozovite odmah svoju banku, koja može da vas dodatno zaštiti, tako što će vam otkazati kreditnu karticu i dati novu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
bezbednost na internetu internet kupovina internet trgovina onlajn online online trgovina online kupovina

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana