Tekst objavljen: 04.10.2014 14:03        


Štednja je tema koja se u Srbiji nikako ne može izbeći. Svakako, za to je najzaslužnija kriza koja nam ne da da dišemo i država koja sve više steže kaiš. Mnogo manje je u pitanju svest o tome da bi trebalo uvek da imamo fond za crne dane. Nažalost, za mnoge ti crni dani uveliko traju.

Evo kako odabrati banku i valutu u kojoj štedeti

Ako je suditi po rezultatima nedavne ankete na portalu Kamatica, svaki drugi građanin Srbije poslovnu banku bira upravo prema kamatama na štednju.

Stoga, ako već banku biramo prema kamatama na štednju, kako izabrati odgovarajuću štednju i valutu u kojoj ćemo štedeti?

Osnovna stvar je znati sa kojim ciljem štedimo. Naravno, treba sagledati koliko novca možemo da uložimo na štednju i kada će nam taj novac opet biti potreban.

Bankarske ponude štednje su odavno prevazišle samo klasično oročenu štednju i treba se upoznati sa svim tipovima štednje i njihovim karakteristikama.

Ako bismo štednju kategorisali onda bi to izgledalo ovako – u ponudi su štednja po viđenju, klasično oročena štednja, rentna štednja, stepenasta štednja, kombinovana štednja, štednja sa povlačenjem novca bez razoročavanja depozita, štednja sa isplatom kamate unapred, dečija štednja.

Sve ove štednje naravno imaju različite visine kamate, rok obaveznog zadržavanja sredstava na računu, vreme obračuna i isplate kamate.

Kako odabrati u kojoj valuti štedeti

Uslovi za štednju naravno zavise i od same valute u kojoj štedimo , ali ono što je bitno je da država garantuje SAMO za uloge do 50.000 evra, odnosno druge valute do te vrednosti.



Govoriti o stabilnosti domaće valute i evra, valute koja se za štednju najčešće koristi, kao i drugih stranih valuta u kojima banke primaju štedne uloge je nezahvalno - najčešći savet koji ćemo dati i čuti od drugih ekonomista je da veći ulozi budu raspoređeni u različitim valutama.

Ipak, ukoliko želite da štedite u stranoj valuti računajte na dodatne troškove konverzije, kao i na plaćanje poreza na dobit na prihod od kamata po deviznoj štednji koji trenutno iznosi 15 odsto.

Kada je štednja u pitanju treba se držati jednog osnovnog principa – štednja je vremensko očuvanje vrednosti novca uz mogućnost uvećanja te vrednosti. Prevedeno na običan jezik, štednja je isplativa ukoliko je kamatna stopa na štednju najmanje jednaka ili veća od stope inflacije države u čijoj valuti štedimo.

Dakle, evri, dolari, funte, rublje ili dinari, princip je uvek isti – kamatna stopa koju treba da dobijemo mora biti najmanje jednaka godišnjoj stopi inflacije Evropske unije, Velike Britanije, SAD-a, Rusije ili Srbije i onda ćemo moći reći da smo za ceo period štednje uspeli da sačuvamo vrednost uloženog novca.

Naravno, podrazumeva se da je dobrodošla situacija kada je kamatna stopa koju dobijamo na štednju veća od stope inflacije jer u tom slučaju smo ne samo očuvali, već i uvećali vrednost uloženog novca.

I naravno, pre nego što uložimo novac u neku banku, ipak je bolje prikupiti ponude što većeg broja banaka i pažljivo razmotriti sve uslove koje nude. Od banaka čije su nam ponude najprihvatljivije treba tražiti nacrt ugovora i upoznati se sa svim pravima, obavezama i planom isplate depozita i kamate.


Šest saveta pre nego što banci poverite svoj novac

1. DOBRO PROUČITI REKLAMU BANKE

Bez obzira da li se reklama banke emituje u javnim medijima ili se nalazi na ulazu u ekspozituru, potrudite se da pročitate svaku reč koja na njima piše,a naročito ono što je napisano sitnim slovima.

2. PROČITATI OPŠTE USLOVE POSLOVANJA

Opšti uslovi poslovanja regulišu i oročenje depozita, odnosno štednju, pa sve što treba da znamo u uslovima oročenja novca u nekoj banci se nalazi upravo ovde. Opšti uslovi poslovanja banke su dostupni u svim ekspoziturama i filijalama banke, kao i na intentet stanici banke.

3. ŠTA SE DEŠAVA U SLUČAJU PREVREMENOG RAZROČENJA DEPOZITA

Ukoliko niste odabrali štednju kod koje je dozvoljeno povlačenje novca pre isteka ugovorenog perioda, obavezno se informišite kakav uticaj na glavnicu depozita ima prevremeni raskid ugovora o oročenju depozita. Ovo bi trebalo da spreči neprijatna iznenađenja ukoliko vam oročena sredstva zatrebaju pre isteka perioda oročenja.

4. KOJA KAMATA JE OD ZNAČAJA ZA RAČUNICU

 Kamata koja ulazi u računicu svih kalkulatora je nominalna kamatna stopa (skraćeno NKS). Narodna banka Srbije jeste propisala obavezu bankama da objavljuju efektivnu kamatnu stopu (EKS), ali je NKS ulazni podatak za svaku bankarsku računicu. Ne zaboravite da su sve kamate za oročene depozite na godišnjem nivou. Ukoliko je u ponudi banke, iskazana kamatna stopa na mesečnom nivou, od bankarskog službenika tražite visinu NKS na godišnjem nivou.

5. PROMENLJIVOST KAMATNE STOPE U TOKU PERIODA OROČENJA

Pre nego potpišete bilo šta, proučite ugovor koji ćete potpisati pri oročenju depozita. Nije dobro po klijenta ukoliko banka zadržava pravo promene kamatne stope u toku perioda oročenja.

6. I OPET, PROVERITE ŠTA POTPISUJETE

Pročitati dva puta Ugovor i Opšte uslove poslovanje pre nego što potpišete možda jeste zamorno, ali je svrsishodno. Na ovaj način ćete preuprediti sve eventualne greške, otkloniti sumnje ako ste ih imali, odnosno tražiti dodatno objašnjenje stavki iz Ugovora ukoliko vam neki detalj zapadne za oko!

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

5 komentara

  1. User image
    Mirko ŠALOVIĆ 10.03.2014 14:44

    Iz Saveta ne shvatam kolika je kamata na tekuću štednju,po osnovnim valutama!

  2. User image
    Braca S. Divić 02.09.2014 7:44

    Zašto ne dajete kamate devizne štednje sa npr. 2% ili 3%. Kako se to računa ?

  3. User image
    Karadjoglu 26.10.2014 21:48

    Kako guverenerica NBS objasnjava svoje sugestije poslovnim bankama, da ne povecavaju stope kamte na stedne uloge gradjana od 1/1,5%, a isto vremeno se ne oglasava, kada poslovne banke, na svoje odobrene kredite gradjanima zaracunavaju kamate i do 30%. U isto vreme, kao rukovodioc banke ima ve'a platu od predsednika Srbije, ali u isto vreme s ponosom objavljuje da NBS napravila gubitak u ovoj godini blizi 100 miliona evra. Jel to bese ona zene sa drugom frizurom koja je u kampanji za izbor predsednika iz sveg glasa vikala "hocema šumadinca za predsednika"..

  4. User image
    jozo bubnjar 01.06.2015 15:05

    Koristio sam kalkulator (znam da je inf.karaktera, ali opet) za izracunvanje kamate na orocenu stednju.
    Ako sam dobro shvatio (sada dajem samo slikoviti primer radi lakseg racunanja) :
    Ulozim 10.000 eura na 3 godine. Godisnja eks.kamata iznos 2%.
    I racunicom dolazim do sledeceg :
    1.godina = 10.000 x 0.02 = 200
    2.godina = 10.000 x 0.02 = 200
    3.godina = 10.000 x 0.02 = 200

    Sto znaci, iznos kamate, nakon 3 godine, je 600 eura. (??) -15% porez.
    Nista od racunice :
    1.godina = 10.000 x 0.02 = 200
    2.godina = 10.200 x 0.02 = 204
    3.godina = 10.404 x 0.02 = 208
    ukupno = 612 -15% porez

    Znaci, banka nas "zavuce" za 12 eura na tri godine.
    Da li sam ja dobro shvatio nacin na koje banke obracunavaju kamatu na orocenu stednju?
    Pa sta bi onda sa onih 200 eura nakon 1.godine odnosno 400 (tj. 404) nakon 2. godine. Preuzeti te iznose ne mogu do isteka 3 godine ali banka koristi taj novac.

    Samo nemojte komentare "ej, 12 eura za tri godine, dacu ti ih ja" itd itd... jer je cinjenica da u svoju korist obracunavaju kamatu na kamatu a kada treba da isplate - corak.
    Oped plodonosna Srbija za sve samo ne za svoje gradjane, ccc - strasno.

  5. User image
    jozo bubnjar 01.06.2015 15:08

    btw. Drzava garantuje do iznosa od 50.000 eura u banci po svim racunima koje posedujemo u istoj.
    Sto znaci, ako orocim 50.000 eura na 3 godine, i banka bankrotira malo pre isteka 3.godine, zaboravite na kamatu.
    Ako imate vise otvorenih racuna - svi iznosi se sabiraju. Pa ako ste na, npr. 2 otvorena racuna, imali preko 50.000 eura - nema.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kamatica štednja štediše kamate na štednju devizna štednja dinarska štednja banke banka Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana