Tekst objavljen: 04.12.2012 16:48        


Stepen dinarizacije finansijskog sistema, meren učešćem dinarskih plasmana u ukupnim plasmanima privredi i stanovništvu, iznosio je 28,2 % na kraju septembra. To je povećanje od 0,4 procentna poena u odnosu na kraj juna, objavila je Narodna banka Srbije.

Stepen dinarizacije u Srbiji 28 odsto

Ukupni plasmani banaka privredi i stanovništvu su na kraju septembra iznosili 1.915,4 milijardi dinara i u odnosu na kraj juna nominalno su porasli 60,8 milijardi.

Devizni plasmani banaka privredi i stanovništvu povećani su za 36,6 milijardi, a dinarski za 24,2 milijarde, što predstavlja najveći tromesečni rast dinarskih plasmana od 2011. godine.

Posmatrano po sektorskoj strukturi, stepen dinarizacije je kod stanovništva dodatno povećan za 1,4 procentna poena, na 34,8 odsto, dok je kod privrede taj pokazatelj ostao gotovo nepromenjen i iznosio 24,7 odsto.

Na kraju septembra u odnosu na kraj juna, dinarski plasmani stanovništvu su povećani za 10,6 milijardi dinara, pri čemu se najveći deo rasta stanja odnosi na gotovinske kredite. Za razliku od dinarskih plasmana, devizno indeksirani plasmani stanovništvu su smanjeni za 6,2 milijarde.

Dinarski plasmani privredi povećani su za 13,6 milijardi dinara, najviše po osnovu kredita za obrtna sredstva. Devizno indeksirani plasmani privredi povećani su za 42,8 milijardi, pre svega po osnovu rasta subvencionisanih kredita odobrenih za likvidnost, obrtna sredstva i izvoz.

Tokom trećeg tromesečja, učešće dinarskih kredita u ukupnim novoodobrenim kreditima beležilo je konstantan mesečni pad i na kraju septembra ono je iznosilo 30,6 odsto.

Relativno nisko učešće dinarskih kredita u ukupnim novoodobrenim kreditima na kraju septembra rezultat je znatnog odobravanja devizno indeksiranih kredita u septembru, koji se pretežno odnose na sektor privrede.

Stepen dinarizacije, meren učešćem dinarskih depozita u ukupnim depozitima privrede i stanovništva, na kraju septembra je iznosio 18,8 odsto. U odnosu na kraj juna, učešće dinarskih depozita je povećano za jedan procentni poen.

Ukupni depoziti privrede i stanovništva su na kraju septembra iznosili 1.393 milijarde dinara i bili su za 10,2 milijarde veći u odnosu na kraj juna. Na rast stepena dinarizacije depozita uticalo je povećanje dinarskih depozita za 15,7 milijardi i smanjenje deviznih i devizno indeksiranih depozita za 5,5 milijardi.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
dinarizacija dinari krediti u dinarima štednja u dinarima nbs mere Narodne banke Srbije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana