Tekst objavljen: 20.12.2016 15:58        


Nafta se danas trguje u blizini nivoa od 52 dolara za barel, pošto investitori procenjuju mogući povratak isporuka te sirovine iz Libije i čekaju znake o manjoj proizvodnji u januaru posle dogovora članica i nečlanica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) o snižavanju globalne prezasićenosti. 

WTI nafta blago ojačala, "brent" splasnuo

Cene naftnih fjučersa porasle su za 0,4 odsto u Njujorku, nakon fluktuiranja između dobitaka i gubitaka tokom trgovačke sesije usled slabašnog obima trgovanja, izveštava agencija "Blumberg".

Američka "laka" nafta WTI za isporuke u januaru, čije ugovaranje ističe danas, porasla je za 22 centa na 52,12 dolara po barelu na robnoj berzi u Njujorku. Ukupan obim trgovanja bio je u ponedeljak oko 28 posto ispod 100-dnevnog proseka.

Cena američke naftne reference ojačala je za 11 centi, u inače življem terminskom trgovanju za isporuke u februaru, dostigavši na zatvaranju nivo od 53,06 dolara.

Nasuprto tome, severnomorska sirova nafta "brent" za dostavu u februaru pala je za 29 centi (0,5 odsto) na 54,92 dolara po barelu na ICE evropskoj berzi fjučersa u Londonu.

Libijska garda na naftnim postrojenjima juče je odustala od sporazuma da omogući isporuke sa dva najveća naftna polja u zemlji El Fil i Šarara filds, sprečivši kompanije angažovane na tim poljima da koriste cevovod za transport "crnog zlata".

Investitori su fokusirani na smanjenje proizvodnje nafte u zemljama velikim izvoznicama, koje je bi, kako je predviđeno, trebalo da startuje početkom sledeće godine.

"Blumberg" navodi, pozivajući se na izvore upoznate sa dešavanjima, da Saudijska Arabija planira da sreže obim prodaje sirove nafte Aziji manje nego drugim regionima, uključujući Severnu Ameriku.

Inače, izvoz sirove nafte iz Saudijske Arabije pao je na 7,63 miliona barela dnevno u oktobru, a proizvodnja je iznosila 10,62 miliona barela dnevno, prema podacima zajedničke organizacije proizvođača i potrošača nafte - JODI.

Iran je, s druge strane, povećao izvoz "crnog zlata" na 2,33 miliona barela dnevno u tom mesecu.
Zalihe sirove nafte u SAD-u su verovatno opale za 2,5 miliona barela prošle nedelje, prema srednjoj proceni učesnika u anketi "Blumbrega", sprovedenoj uoči izveštaja američke Uprave za energetske informacije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nafta cena nafte blagi rast cene nafte opek-a

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana