Tekst objavljen: 26.04.2017 16:00        


Na Wall Streetu su u utorak cene akcija snažno porasle, drugi dan zaredom, dok je Nasdaq indeks dostigao novi rekordni nivo, što se zahvaljuje boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima kompanija.

Wall Street: Akcije nastavljaju rast drugi dan zaredom

Dow Jones ojačao je 1,12 odsto, na 20.996 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,61 odsto, na 2.388 bodova, a Nasdaq indeks 0,70 odsto, na rekordnih 6.025 bodova.

Nakon što su u ponedeljak berzanski indeksi snažno porasli, zahvaljujući za tržišta pozitivnom ishodu prvog kruga predsedničkih izbora u Francuskoj, u utorak su ulagače ohrabrili poslovni rezultati nekoliko velikih kompanija.

Među najvećim je dobitnicama bila akcija Caterpillara, sa skokom cene za gotovo 8 odsto, nakon što je taj proizvođač mašinerije objavio bolje nego što se očekivalo poslovne rezultate za prvo tromesečje. Iz istog je razloga snažno, za 5,6 odsto, skočila i cena akcija lanca restorana brze hrane McDonald’sa.Nasdaq indeks dostigao je novi najviši nivo u istoriji, zahvaljujući rastu cena akcijaa Applea i Microsofta jer ulagači očekuju dobre poslovne rezultate od tih tehnoloških divova.

“Tržište su podstakli odlični poslovni rezultati, posebno Caterpillara. Profitabilnost korporativne Amerike na putu je snažnog rasta na godišnjem nivou i to je fantastična priča”, kaže Peter Kenny, strateg u firmi Global Markets Advisory Group.

Od više od 100 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile izveštaje, njih 77 odsto prebacilo je očekivanja analitičara po pitanju zarade, što je više od proseka u poslednja četiri kvartala. Zbog toga su analitičari u anketi Reutersa povećali procene rasta zarada kompanija u prvom tromesečju na 11,4 odsto na godišnjem nivou, dok su pre početka sezone objava rezultata očekivali rast od 10,1 odsto.

Ostane li tako do kraja sezone objava kvartalnih izveštaja, bio bi to najveći skok zarada američkih kompanija od 2011. godine.

Pozitivno su na tržište uticale i vesti o poreskoj reformi, koju će predsednik SAD-a Donald Trump predstaviti u sredu, a koja obuhvata smanjenje poreza i građanima i kompanijama.

I na evropskim su berzama cene akcija juče porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,15 odsto, na 7.275 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,10 odsto, na 12.467 bodova, a pariski CAC 0,17 odsto, na 5.277 bodova.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
wall street akcije na berzama evropske berze

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana