Tekst objavljen: 30.11.2015 12:00        


U Srbiji ima više od 200.000 nezaposlenih mladih, a da bi se taj broj smanjio, potrebna je primena Nacionalne strategije za mlade, ali i kvalitetni modeli za podsticanje mladih preduzetnika, izjavio je državni sekretar Ministarstva za omladinu i sport Nenad Borovčanin nazivajući mlade preduzetnike herojima današnjice. 

Više od 200.000 mladih bez posla,šansa u preduzetništvu

"Ministarstvo omladine i sporta, pre svega kroz Nacionalnu strategiju za mlade prepoznaje kao prioritetan cilj zapošljavanje te kategorije građana", rekao je Borovčanin u izjavi Tanjugu na marginama drugog dana Samita 100 mladih lidera Jugoistočne Evrope koji se održava u Beogradu.

On je ukazao da je nemoguće da to ministarstvo samo ostvari željene rezultate, već je cilj da se sa drugim ministarstvima stvore uslovi i što veći broj programa i mera, kako bi se mladi zapošljavali širom Srbije.

Pre svega, rekao je, potrebna je saradnja sa Ministarstvom rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja, zatim Ministarstvom privrede, ali sa Ministarstvom prosvete, budući da je jedan od problema i neusklađenost obrazovanja sa tržištem rada.

"Programi koje mi sada finansiramo su pilot projekti koji tek treba da pokažu da su ostvarivi i da se mogu realizovati", rekao je Borovčanin.

Borovčanin je naglasio da je u Srbiji potrebno podsticati i motivisati mlade koji žele da se bave preduzetništvom, nazivajući ih herojima ovog vremena.

"Svaki mladi preduzetnik je heroj ovog vremena. Preuzeti sudbinu u svoje ruke onda kada je ekonomija svuda u svetu, pa i kod nas, nestabilna, zaista je herojstvo", istakao je on i dodao da bi današnju decu trebalo vaspitavali tako što bi im kao uzore predstavljali mlade preduzetnike.

On je podsetio da su, u njegovo vreme, stariji govorili "Boško Buha je u tvojim godinama nosio pušku", a danas bi stariji trebalo da govore deci: "Vidis kako je neko postao preduzetnik, tako možes i ti ako se potrudiš".

Borovčanin je naveo da postoje programi koji su obuhvatili ne samo različita ministarstva, nego i one koji mogu da obučavaju i motivišu mlade za preduzetništvo, da pruže mentorstvo, i u tom smislu je podsetio na saradnju tog ministarstva i Srpske asocijacije menadžera.

"Tako vodeći privrednici i menadžeri u privatnom sektoru, pored ulaganja finansijskih sredstava, mogu motivisati mladog čoveka, obučiti ga za preduzetništvo i obezbediti mu mentorstvo. A onda sledi startup za koji sada razrađujemo modele", rekao je on.

Borovčanin je ukazao da je važno da se mladima vrati vera u sebe kako bi oni u budućnosti bili nosioci svih promena i reformi.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
startup preduzetnici mladi preduzetnici zapošljavanje maladih ministar sporta

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana