Tekst objavljen: 18.12.2016 17:30        


Prodaja novih automobila u Evropskoj uniji porasla je za 5,8 odsto u novembru, utirući put regionu da ostvari najbolji godišnji rezultat u gotovo jednoj deceniji, i da nadmaši rekord iz 2007. godine, piše "Wall Street Journal".

Više od 100.000 Evropljana u novembru selo u novi auto

Broj novoregistrovanih automobila, koji približno odražava prodaju, porastao je na 1,15 miliona u novembru sa 1,09 miliona u istom mesecu prošle godine, zahvaljujući snažnom rastu u Španiji, Francuskoj i Italiji, prema podacima Udruženja evropskih proizvođača automobila (ACEA), sa sedištem u Briselu.

Prodaja novih automobila u Španiji skočila je u novembru za 13,5 odsto, u Francuskoj za 8,5, Italiji za 8,2, Velikoj Britaniji za 2,9 i u Nemačkoj za 1,5 procenata.

Ovo je najbolja godina za automobilsko tržište u 28-članom bloku od 2007. godine, kada su potrošači kupili 15,5 miliona novih vozila.

Od tada je tržište EU pretrpelo dvostruki udarac svetske finansijske krize, koju su pratili problemi suverenog duga, koji su posebno teško pogodili južne članice Unije, poput Italije i Grčke, piše njujorški list.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Wall Street Journal novi auto prodaja automobila

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana