Tekst objavljen: 04.01.2017 10:00        


Mogućnost da dobijete isti odgovor na pitanje kako bi izgledalo vaše savršeno putovanje tokom praznika ne mora se poklopiti sa mišljenjem većine ljudi, ali stroprocentna je šansa da će se većina složiti da problemi sa novcem na najneprijatnijii način ugrožavaju poteru za odmorom i uživanjam. 

Visa savetuje: Izbegnite zloupotrebe dok ste na odmoru

Međutim, savremenim metodama plaćanja se nezgode poput krađe, gubitka novčanika ili nestanka keša mogu ako ne ukloniti, a onda u velikoj meri ublažiti i lakše rešiti.

U skladu sa tim, kompanija Visa Inc pripremila je priručnik za sve korisnike kartica, želeći da svojim klijentima odmor učini još lagodnijim i sigurnijim.

Putujte sigurno

Nosite torbu sa kaišem preko ramena ili ruksak. U slučaju da "upadnete" u gužvu, vaše ruke će biti slobodne da sačuvate vaše lične stvari.

Delite informacije

Obavestite banku koja je izdavalac vaše kartice o tome gde putujete i koliko dugo ćete koristiti vašu Visa karticu.

Imajte plan B

Zabeležite broj vaše platne kartice, stanje na računu, brojeve telefona banke koja vam je izdala, karticu, i čuvajte ove informacije na sigurnom mestu u slučaju nepredviđenih okolnosti.

Budite oprezni

Čuvajte sve potvrde o transakcijama i proveravajte stanje vašeg racuna. U slučaju da uočite sumnjive transakcije odmah se javite vašoj banci.

Trošenje novca

Koristite karticu na siguran način. Neka vam kartica tokom kupovine ili plaćanja uvek bude u vidokrugu. Vodite računa o tome da dobijete svoju karticu nazad odmah nakon plaćanja.

Vodite računa o svojoj kartici

Izbegavajte da karticu ostavljate na poslu, hotelskoj sobi, prostorijama za rekreaciju ili zaključanom/otključanom automobilu. Koristite hotelski sef. Prekrijte tastaturu kada ukucavate PIN, a ukoliko uočite bilo kakve nepravilnosti otkažite transakciju i prijavite situaciju banci koja je izdavalac vaše kartice. U slučaju krađe ili gubitka kartice odmah kontaktirajte vašu banku i zatražite da vam izdaju novu karticu.

Čuvajte PIN na sigurnom

Nikada ne zapisujte vaš lični identifikacioni broj (PIN) - zapamtite ga i ne delite ni sa kim.

Plastika ne papir

Razmislite o korišćenju kreditne kartice ili putne prepaid kartice umesto da nosite veliku sumu novca sa sobom. Ukoliko vam treba novac, kao alternativu možete upotrebiti debitnu karticu kako biste podigli malu svotu novca sa bankomata. Izbegavajte bankomate koji se nalaze na mestima koja su slabo osvetljena ili zavučena. 


Nakon odmora, kada se vratite kući ne zaboravite da:

Proverite račune

Proverite sve račune i uverite se da su u skladu sa vašim mesečnim izveštajem iz banke. 

Odmah se javite izdavaocu kartice

U slučaju da uočite nedoslednosti ili nepravilnosti na vašem računa, odmah kontaktirajte vašu banku.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
godišnji odmor kartice kartica visa ukradene kartice zloupotreba kartica

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana