Tekst objavljen: 11.01.2017 14:38        


BEOGRAD, 11. januara (Tanjug) - Snabdevanje tržišta Srbije gorivom nije ugroženo u uslovima ledenog talasa koji je zahvatio zemlju i region, ali može doći do određenih poremećaja ako prekid plovidbe Dunavom i Savom i problemi u železničkom saobraćaju budu potrajali, upozorava Udruženje naftne industrije Srbije (UNKS). 

UNKS: Blokada reka može ugrožiti snabdevanje gorivom

Tome, kako se navodi u saopštenju UNKS-a, treba dodati i probleme u radu pojedinih rafinerija kao i probleme u transportu kroz druge zemlje.

Prema podacima za prvih devet meseci 2016. godine, oko 12 odsto benzina, 33,5 procenata evrodizela i čak 54 odsto TNG-a koji se potroše na tržištu Srbije potiče iz uvoza i pri tome se za transport dominantno koriste upravo rečni i železnički transport.

"S obzirom na to da već nekoliko dana nema novih doprema derivata nafte u Srbiju rečnim putem, zatim da postoje ozbiljna ograničenja kada je železnica u pitanju, uvoznici koji srpsko tržište snabdevaju sa oko 1/3 goriva, troše zalihe koje su formirali krajem prošle godine, i sve više se okreću daleko skupljem drumskom transportu goriva", dodaju iz UNKS-a.

Osim za snabdevanje benzinskih stanica i krajnjih potrošača, kako navode, drumski transport, naročito većih količina goriva, uopšte se ne koristi, jer je neracionalan i u velikoj meri podiže troškove poslovanja.

"Međutim pošto su dunavski terminali blokirani, da bi očuvale snabdevenost tržišta na zadovoljavajućem nivou uvoznici su primorani da koriste upravo kamionski prevoz, pa ukoliko ovakvi vremenski uslovi potraju to se može odraziti i na snabdevenost i na cenu goriva", piše u saopštenju UNKS-a.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana