Tekst objavljen: 20.04.2017 14:01        


ROTERDAM, 20. aprila (Tanjug) - Anglo-holandski gigant u prehrambenom i sektoru robe široke potrošnje, Unilever, izvestio je danas o porastu prodaje i povećanju dividende akcionarima, u prvom pregledu poslovnih rezultata otkako je odbio ponudu za preuzimanje od američke kompanije Kraft Hajnc. Prodaja Unilevera je porasla za 6,1 odsto u periodu januar-mart 2017. godine, na 13,3 milijarde evra, delom usled povoljnih valutnih efekata, nadmašivši očekivanja analitičara, prenosi agencija AFP.

Unilever povećao prodaju i dividende u prvom kvartalu

Od kada je u februaru odbio ponudu za preuzimanje od američkog rivala, Unilever pokušava da dokaže akcionarima da je za kompaniju bolje da bude samostalna.

Ranije ovog meseca, ta firma je najavila prodaju svog organizacionog dela za proizvodnju margarina kako bi se dodvorila svojim investitorima, od kojih su mnogi izrazili zabrinutost zbog odbijanja predloženog spajanja s Kraftom.

Unilever je danas takođe najavio 12-procentno povećanje dividende za prvi kvartal, "što odražava poverenje u pogledu naše perspektive", navodi se u saopštenju kompanije.

Tržišta su reagovala povoljno na ove poslovne pokazatelje, pa je cena Unileverovih akcija danas porasla za 1,3 odsto na 48,35 evra u jutarnjem trgovanju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana