Tekst objavljen: 03.06.2015 12:34        


U Srbiji sve prolazi, a samo je dug večan, te tako vaše kredite čak i posle smrti nasleđuje porodica ili žiranti.

U Srbiji sve prolazi,  samo je dug večan

U Srbiji sve prolazi, a samo je dug večan,te tako vaše kredite čak i posle smrti nasleđuje porodica ili žiranti. Zbog toga je jako važno da birate kome ćete biti žirant.Telegraf.rs vam donosi priču o nasleđivanju dugova.

Postoje mnogi primeri u Srbiji gde žiranti otplaćuju kredite jer je dužnik u jednom trenutku prestao da izmiruje svoje obaveze.

Posle smrti srodnika, naslednicima se može dogoditi da im u nasleđe ostane dug za kredite, kreditne kartice, dozvoljeni minus…A Zakon o nasleđivanju je jasan – ko nasleđuje imovinu nasleđuje i dugove. Ova obaveza prema banci može se izbeći samo ukoliko su bankarske pozajmice osigurane u slučaju smrti dužnika pa ih tada plaća osiguravajuća kuća.

* OTPLATA KREDITA U SLUČAJU SMRTI: 

  • Dugove nasleđuje naslednik preminulog
  •  Banka pregovara s naslednikom ili aktivira hipoteku
  •  Banka tereti žiranta stavljanjem zabrane na platu
  •  Banka oduzima stan ili novac ukoliko je njime garantovan kredit
- Nakon saznanja da je korisnik kredita preminuo, banke prvo kreću u potragu za naslednicima. Ukoliko se sa njima ne dogovore oko vraćanja kredita, pribegava se drugim rešenjima. Na prvom mestu je žirant kome banka može da aktivira administrativnu zabranu na platu. Ako je kredit obezbeđen hipotekom nad nekretninom ili depozitima, banka će aktivirati ova obezbeđenja - kažu u jednoj banci.

Banka može ravnopravno da učestvuje u ostavinskoj raspravi, što znači da ima pravo na nadoknadu sredstava iz imovine koja je ostala iza klijenta. Ako je iza pokojnika, na primer, ostao auto, stan, nameštaj, zlato, banka ima pravo da traži naplatu duga iz te imovine.

Zbog toga je kredit sa uključenim osiguranjem najbolja opcija, ne samo kada je rizik od smrti u pitanju već i rizik u slučaju otkaza ili teške bolesti. Takođe kredit se može osigurati i u toku otplate.

Osiguranje kredita u slučaju smrti znači da banka neće oduzimati stan od naslednika već će se naplatiti od osiguravajuće kuće.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    marko 03.06.2015 16:57

    Ja imam milion kredit nemam zirante imam samo administrativnu zabranu,nemam nista od nepokretnosti,kako ce banka u tom slucaju da naplati kredit od naslednika kad nemaju sta da naslede

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
banke srbija 2015 dug naslednik

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana