Tekst objavljen: 24.08.2016 11:02        


Spoljnotrgovinska razmena Srbije i Kazahstana u 2015. iznosila je oko 166 miliona dolara, izjavio je ministar privrede Goran Knežević i dodao da se u svim sferama privrede može napraviti veliki iskorak ka još boljoj saradnji. 

Trgovina Srbije i Kazahstana u 2015 iznosila 166mil.usd

Knežević je u izjavi novinarima u Palati Srbija, rekao da je deficit u razmeni na strani Srbije, kao i da 80 odsto srpskog uvoza čini nafta i naftni derivati.

Izvozimo, dodao je, pre svega podne pločice, građevinski materijal i konstrukcije.

U svim sferama privrede možemo ostvariti jako veliki iskorak. U stvarima kao što je privatizacija,osnivanje zajedničkih preduzeća i zajednički nastup na trećim tržištima krije se potencijal i tu ćemo raditi. Zato očekujemo da će i trgovinska saradnja biti povećana, rekao je Knežević i dodao da će Kazahstan podržati bescarinski izvoz Fijata u evroazijski region.

Ministar je, nakon prvog zasedanja Međuvladine komisije srpsko-kazahstanske komisije za trgovinsko ekonomsku saradnju koje je održano u Beogradu, posebno zahvalio ministru nacionalne ekonomije Kazahstana Kuandiku Bišimbajevu na tome što ta prijateljska zemlja nikada nije priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, kao i što nije podržala prijem Kosova u UNESCO.

Juče smo bili u prilici da te dobre političke pretočimo i u dobre ekonomske odnose što bi trebalo da bude iskorak i bolji život i za građane Srbije i Kazahstana, rekao je on.

Ministar je rekao da je ovo bila prva sednica Međuvladine komisije, samim tim i konstitutivna i protekla je u upoznavanju i potencijala obe ekonomije, napomenuvši da će se sledeća sednica održati sledeće godine u Kazahstanu.

Tom sastanku će prethoditi poseta premijera i delegacije privrednika Kazahstanu, rekao je on.

"Oni će pokušati da sve ovo oko čega smo danas razgovarali pretvore u delo", rekao je Knežević.
Bišimbajev je, nakon zasedanja, rekao da ta zemlja teži da intenzivira ekonomske odnose sa Srbijom.

Dogovorena je, prema njegovim rečima, saradnja u širokom spektru - od obrazovanja, biologije, saobraćaja, turizma...

"Između Srbije i Kazahstana postoji već šest godina sporazum o slobodnoj trgovini, a sada se između Srbije i zemalja članica Evroazijske unije pripremamo se za izradu novog takvog sporazuma rekao je on.

Kazahstan podržava takav pristup i izradu sporazuma o slobodnoj trovini sa Srbijom, sta više, podržava i predlog srpske strane o izvozu automobila Fijat na tržište Everoazijske unije.

"Nadamo se da će u okviru poslovnog saveta biti izrađen portofolio projekata koji će omogućiti produbljenje investicione i ekonomske saradnje", rekao je on i pozvao srpskog ministra na sledeće zasedanje u Astanu.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež i predsednik Spoljnotrgovinske komore Kazahstana Erhat Iskalijev potpisali su danas u Beogradu sporazum o formiranju poslovnog saveta dve zemlje, a dvojica ministara su nakon zasedanja saveta potpisala protokol.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ministar privrede Čadež PKS kazastan Srbija trgovina

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana