Tekst objavljen: 17.04.2017 8:31        


ANKARA, 17. aprila (Tanjug) - Akcije na Istanbulskoj berzi i lira su danas registrovale skok vrednosti, nakon što je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan osvojio tesnu pobedu na referendumu o ustavnim promenama kojima se proširuju njegova ovlašćenja, što je ulilo nadu investitorima u postizanje preko potrebne stabilnosti. Kurs lire se jutros kretao oko 3,67 lira za dolar, što znači da je njena vrednost skočila za 1,6 odsto, prenosi agencija Frans pres.

Tesna pobeda Erdogana podigla liru i akcije

Od početka godine, lira je izgubila četiri odsto vrednosti prema dolaru zbog političke nestabilnosti u zemlji.
Akcije na Istanbulskoj berzi su se takođe oporavile posle referenduma, skočivši za 0,74 odsto odmah po otvaranju tržišta.

"Tržište je verovatno zadovoljno zbog nastavka stabilnosti i smanjenja šansi za održavanjem prevremenih izbora", kaže ekonomista istanbulske kompanije "BGC Partners" Ozgur Altug.

Na referendumu u Turskoj na osnovu 99 odsto prebrojanih glasova, 51,3 odsto glasača je bilo za ustavne promene, dok je 48,3 odsto bilo protiv, saopštila je sinoć izborna komisija navodeći da se zvanični reultati očekuju za 11 do 12 dana.

Većina investitora se kladila da će građani zaokružiti "da" (za ustavne reforme), jer je to, kako su istakli, najbolji način za povratak ekonomske i političke stabilnosti.

U Turskoj je i dalje na snazi vanredno stanje koje je uvedeno nakon prošlogodišnjeg pokušaja vojnog puča, a koje bi, prema nekim procenama, moglo biti produženo za dodatna tri meseca.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana