Tekst objavljen: 04.08.2014 10:30        


Narodna banka Srbije je u četvrtak oduzela dozvolu za rad „Takovo osiguranju”, a sem zaposlenih u toj kući, to je teško palo i strankama koje su kupile polisu tog osiguravajućeg društva, kao i građanima koji tek treba da naplate štetu preko njih.

Takovo bez dozvole, šteta će biti isplaćena osiguranima

S obzirom na to da za „Takovo” nije uveden postupak stečaja već likvidacije, pitali smo Narodnu banku koji je dalji sled događaja za stranke.

„Takovo osiguranje” je došlo u problem zbog tehničke rezerve, odnosno već pet-šest godina nedostajalo im je deset odsto tog iznosa koji je tražio NBS. Oni do sada nisu imali poteškoća kod isplate šteta pa ni u postupku likvidacije to ne bi trebalo da bude problem. To je prva veća osiguravajuća kuća kod nas koja tokom ove decenije doživljava takvu sudbinu, a postupak naknade štete je drugačiji nego kada se banci oduzme dozvola. Ovde se klijenti kompletno naplaćuju, dok kod banka postoji limit od 50.000 evra po klijentu. U oba slučaja postupak je poveren Agenciji za osiguranje depozita.
Oni objašnjavaju: „Svi ugovori o osiguranju koji su zaključeni s tim društvom do dana oduzimanja dozvole, odnosno do 31. jula 2014. godine, ostaju na snazi i važe do isteka vremena na koje su zaključeni”.

S obzirom na to da je „Takovo osiguranju“ oduzeta dozvola za rad i da je nad tim društvom otvoren postupak likvidacije, kao i da je za likvidacionog upravnika određena Agencija za osiguranje depozita, oštećena lica svoja potraživanja mogu ostvariti prijavom potraživanja u postupku likvidacije, navode iz NBS-a. Prema tome, za sva pitanja i pojašnjenja u vezi s ostvarivanjem prava iz osiguranja, u konkretnom slučaju, oštećena lica se mogu obratiti toj agenciji.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ukoliko bi u toku likvidacionog postupka Agencija za osiguranje depozita utvrdila da imovina društva nije dovoljna za namirenje svih osnovanih potraživanja poverilaca, odnosno da su se stekli uslovi za otvaranje stečaja, otvoriće se stečajni postupak, dodaju iz NBS-a.

U tom slučaju potraživanja oštećenih lica po osnovu obaveznih osiguranja od odgovornosti u saobraćaju, koja ne budu namirena iz stečajne mase, biće nadoknađena do punog iznosa iz Garantnog fonda. Stranke su obezbeđene i ne bi trebalo da bude bilo kakvih problema s naplatom šteta.

Tim problemom bavilo se odmah po oduzimanju dozvole i Udruženje osiguravača Srbije. Oni su objasnili da klijenti koji imaju potraživanja treba da se obrate direktno bilo kojem šalteru „Takova“ jer će oni raditi do okončanja postupka likvidacije.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
takovo Narodna banka Srbije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana