Tekst objavljen: 02.11.2015 9:59        


Svetski Dan štednje, koji je ustanovljen 31. oktobra 1925. godina na skupu bankara iz 25 zemalja u Milanu, u Srbiji će biti u znaku i dalje prisutnog nepoverenja u nacionalnu valutu. To nepoverenje pokazuje i nizak nivo dinarske štednje - oko 350 miliona evra (oko 42 milijarde dinara), u odnosu na ukupnu deviznu štednju u bankama koja iznosi oko 8,6 milijardi evra.

Svetski Dan štednje obeležilo nepoverenje u RSD

Dinarska štednja u ovoj godini atraktivnija je u odnosu na depozite u evrima, jer se na oročene dinare do godinu dana može dobiti kamata do sedam odsto, a na evre najviše 1,5 odsto.
Tanjugu je rečeno da je štednja u nacionalnoj valuti, u prvih devet meseci ove godine, povećana za četiri milijarde dinara ili 10,5 odsto u odnosu na isti period lane.

U prvih devet meseci ove godine devizna štednja uvećana je za oko 64,9 miliona evra, a poredeći stanja na kraju septembra ove i prethodne godine devizna štednja je povećana za 100,1 milion evra.
U ukupnoj štednji u bankama u Srbiji devizna štednja učestvuje sa 96,1odsto, a dinarska sa 3,9 odsto, sa tendencijom rasta.

Najveće učešće u deviznoj štednji u bankama u Srbiji imaju depoziti u evrima (91,5 odsto), zatim štednja u američkim dolarima (četiri odsto), u švajcarskim francima (3,7 odsto), dok su depoziti u ostalim valutama u zanemarljivom procentu.

U NBS kažu da dinarska štednja u proteklih nekoliko godina beleži kontinuiran rast, što ukazuje da su kamatne stope na dinarsku štednju i dalje relativno atraktivne.

Nedelja štednje u Srbiji traje od 31. oktobra do 7. novembra i do sada je bila ustaljena praksa da banke nude atraktivne kamate na štednju, ali će to prema pisanju nekih domaćih medija, ove godine izostati.

Svetski dan štednje je ustanovljen 31. oktobra 1924. tokom prvog Međunarodnog kongresa štedionica u italijanskom gradu Milanu. Predstavnici 29 zemalja učesnica kongresa, želeli su tada da podstaknu svest o štednji širom sveta i da istaknu važnost štednje za ekonomije zemalja, ali i za pojedinca.

U Srbiji je 2001. godine na štednim računima građana bilo oko 348,3 miliona evra, 2002. oko 758,7 miliona evra, 2003. oko milijardu evra, 2004. oko 1,4 milijarde evra, 2005. depoziti su premašili dve milijarde evra, 2006. u bankama je bilo više od 3,3 milijarde evra, 2007. više od 5,1 milijardu evra, a 2008. godini na štednim računima u Srbiji je bilo oko 5,8 milijardi evra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kamate na štednju nbs štednja svetski dan štednje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana