Tekst objavljen: 17.11.2016 12:00        


Rezultati projekta za razvoj preduzetništva, koji je započeo pre dve godine, a koga je sa 270.000 dolara donirala Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) je baza od oko 200 preduzetničkih ideja i 11 Sajmova preduzetništva koji su održani u 11 gradova u Srbiji. 

Stvorena baza od 200 preduzetničkih ideja

Kako je rečeno na završnoj konferenciji projekta "Šansa za novi početak", baza ideja za otpočinjane biznisa ima projekte čija realizacija košta od nekoliko stotina evra pa naviše.

Istaknuto je i da su sajmovi preduzetništva održani u prethodna dva meseca u Nišu, Kruševcu, Subotici, Somboru, Kragujevcu, Leskovcu, Užicu, Beogradu, Čačku, Valjevu i Novom Pazaru i da ih je posetilo više od 4.000 ljudi.

Ambasador SAD-u Srbiji Kajl Skat kazao je da je veliki broj nacionalnih i loklanih organizacija podržalo taj projekat, kako bi se podigla svest o preduzetništvu u Srbiji.

On je naglasio da su SAD, u proteklih 15 godina, preko USAID-a, uložile preko 350 miliona dolara u podsticanje ekonomskog razvoja Srbije, naglašavajući da je Americi izuzetno drago što je mogla da pomogne i da podršku razvoju održivog poslovanja u Srbiji.

"Nije lako započeti sopstveni biznis, ali Srbija ima dugu tradiciju preduzetništva i uveren sam da će u narednom period biti novih preduzetnika", naglasio je Skat.

Direktor Razvojne agencije Srbije (RAS) Željko Sertić naglasio je da je 2016. proglašena Godinom preduzetništva u Srbiji i da je za 33 programa za pokretanje biznisa u ovoj godini opredeljeno 16 milijardi dinara, od kojih je utrošeno 10 milijardi koje su javno i transparentno trošene.

Sertić je najavio da će ti program biti nastavljeni i u narednoj godini, jer se pokazalo da daju rezultate kroz veći broj novoosnovanih firmi u odnosu na one koje su zatvorene.

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) Zoran Martinović kazao je da se povećava broj ljudi koji žel da pokrenu svoj posao, precizirajući da ih je 2015. bilo 5.000, a da ih je sada 6.500.

Projekat "Šansa za novi početak" je pokrenut pre 22 meseca s ciljem da podstakne preduzetništvo i samozapošljavanje, a finansira ga USAID, uz podršku Srpske asocijacije menadžera (SAM), Agencije "DAN Communication" i organizacije ENECA.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
berza mladi preduzetnici samozaposlenje godina preduzetništva

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana