Tekst objavljen: 20.04.2017 8:57        


MOSKVA, 20. aprila (Tanjug) - Strani investitori privučeni kamatama na ruske obveznice, koje su među najvišim na tržištima u usponu, "ulili" su u martu 159 milijardi rubalja (2,8 milijardi dolara) u ruski dug u lokalnoj valuti, što je rekordan iznos zabeležen do sada. Najveći deo priliva došao je u drugoj polovini meseca, nakon što su američke Federalne rezerve iznele neočekivano obazriv stav prema izgledima za povećanje kamatnih stopa, prenosi agencija "Blumberg", pozivajući se na izveštaj centralne banke Rusije.

Stranci nagrnuli na ruske obveznice

Snažna tražnja znači da postoji mali rizik od slabljenja rublje, koja je ove godine porasla za 8,7 odsto, navodi se u izveštaju ruske centralne banke.

Fedov ton je ponovo raspirio špekulativne transakcije kod investitora koji se negde zadužuju po niskim kamatnim stopama da bi ulagali u visokoprinosne valute.

Tražnja za ruskim obveznicama nije opala ni u aprilu, i Ministarstvo finansija je juče prodalo celu emisiju zapisa s rokom dospeća 2019. i 2033. godine za 39,5 milijardi rubalja, pošto je ponuda investitora bila više od tri puta veća od ponuđenih hartija.

Mada su se javne finansije stabilizovale sa opravkom cena nafte, Rusija povećava domaće zaduživanje koje je učetvorostručeno u odnosu na prošlu godinu, budući Moskva smanjuje korišćenje sredstava iz svojih suverenih fondova za finansiranje budžetskog deficita i nastoji da do 2020. godine uravnoteži javne finansije.

Ostvareni prilivi su znak da investitori veruju u vladine mere, izjavio je danas ruski ministar finansija Anton Siluanov.

Ruska referentna obveznica denominovana u rubljama, koja dospeva u februaru 2027. godine, ojačala je danas drugi dan uzastopno, srezavši prinos na 7,89 posto, naveo je "Blumberg".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana