Tekst objavljen: 25.02.2017 16:00        


Zemlje u razvoju, kao što je Srbija, imaju težak ali jasan zadatak da napreduju do modernog digitalnog društva zasnovanog na digitalnoj ekonomiji, izjavila je državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

Srbija se priprema za Jedinstveno digitalno tržište

Kako je navedeno u saopštenju, Matić je u uvodnom obraćanju na konferenciji ''IDC Predictions 2017'' rekla da se Srbija priprema za Jedinstveno digitalno tržište (Digital Single Market).

''Kako bismo došli do usluga inteligentnih transportnih sistema, naprednih digitalnih rešenja u proizvodnji, pametne energije, e-zdravstva, pametnog monitoringa životne sredine i svih drugih pametnih usluga, važno je da i globalno govorimo jednim glasom o liberalizaciji podataka, pristupu podacima, sigurnosti podataka, upravljanju podacima."

"To znači da svi zajedno imamo novo, veoma važno pitanje standardizacije kao mehanizma interoperabilnosti'', rekla je Matić.

Navodeći da su zajednički standardi od suštinskog značaja za interoperabilnost svih digitalnih tehnologija, ona je istakla i da oni predstavljaju temelj Jedinstvenog digitalnog tržišta.

''Standardi moraju biti postavljeni tako da omoguće otvorenost i bezbednost, agilno spajanje različitih aktera i građana, i time doprinesu razvoju digitalne ekonomije i digitalnog društva'', zaključila je Matić.

Kako je navedeno, na konferenciji na kojoj su predstavljena najnovija istraživanja američke kompanije International Data Corporation (IDC) učestvovao je i ambasador SAD u Srbiji Kajl Skat.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
digitalna ekonomija digitalno tržište it sektor

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana