Tekst objavljen: 07.12.2016 13:00        


Cene nafte su danas pale, jer postoji sumnja da planirano smanjenje proizvodnje Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i Rusije možda neće biti dovoljno da "stavi tačku" na prekomernu ponudu koja već duže od dve godine "davi" tržište. 

Smanjenja proizvodnje oborila cenu nafte

Severnomorska nafta "brent" za dostavu u januaru pojeftinila je za 17 centi, na 53,76 dolara po barelu, dok je američka "laka" nafta WTI za isporuke u januaru pojeftinila za 24 centa, na 50,70 dolara za barel, javlja agencija Rojters.

Cene nafte su skočile za čak 19 odsto, nakon što su OPEK i Rusija prošle nedelje najavili da će zajedno smanjiti proizvodnju u 2017. godini, u nastojanju da podignu cene na tržištu.

Otada su se, međutim, pojavile sumnje u pogledu toga da li će planirano smanjenje proizvodnje biti dovoljno da "stane na kraj" prekomernoj ponudi.

Od postizanja dogovora, i OPEK i Rusija su prijavili rekordnu proizvodnju, navodi britanska agencija.
Članice i nečlanice OPEK-a će se ovog vikenda sastati u Beču kako bi dogovorile detalje sporazuma o smanjenju proizvodnje, kojim je planirano ukupno rezanje proizvodnje za oko 1,5 miliona barela dnevno.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nafta cena nafte opek-a

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana