Tekst objavljen: 12.04.2017 10:37        


ZAGREB, 12. aprila (Tanjug) - Sberbanka je uslovila novi zajam za likvidnost Agrokora zahtevom da njihov raniji kredit iz februara ove godine dobije status najstarijeg potraživanja, što je poverenik hrvatske vlade u koncernu, Ante Ramljak, odbio navodeći da će potreban novac obezbediti domaće banke, javljaju hrvatski mediji.

Sberbanka uslovila finansiranje Agrokora, Ramljak odbio

Prvi zamenik predsednika Sberbanke, Maksim Poletaev, izjavio je za agenciju "Blumberg", da je ta banka spremna da Agrokoru odobri novo finansiranje radi spašavanja kompanije pod uslovom da stabilizacioni kredit od 100 miliona evra, koji je odobrio kocernu ranije ove godine, dobije "senior status", prenosi Seebiz pozivajući se na ruski poslovni portal Ekonomika.

Status najstarijeg potraživanja znači prvenstvo u naplati.
"Da nije bilo našeg kredita, situacija bi u ovom trenutku bila puno teža i već bi nastupio kolaps. Ako naš uslov ne bude prihvaćen, naše učešć će bii neznatno", rekao je Poletaev.

Istovremeno, portal Index izveštava da je vladin poverenik u Agrokoru Ante Ramljak odbio ponudu ruskih banaka, koje su nudile 150 miliona evra kako bi se osigurala likvidnost kompanije.

Prema neslužbenim informacijama, umesto tog kredita, 80 miliona evra osiguraće domaće banke, bez ruske strane uključene u ovaj aranžman, navodi Index.

Dodaje da nije poznata kamata na taj kredit, ali da će "svakako biti niža od 9,5 posto, koliko je iznosila efektivna stopa kada se (Ivica) Todorić zaduživao".

Na konferenciji za novinare Ramljak je dao dodatne informacije o kreditu. Rekao je da ne odbacuje ruski novac, ali da sada nisu uspeli da reše dokumentaciju.

"Nastavljamo dalje, ta sredstava (od domaćih banaka) su dovoljna za neko vreme. Sutra će početi isplate dobavljačima. Mislim da smo sada ušli u jednu mirniju fazu koja će nam kupiti dodatni mir da možemo da pokrenemo ceo ciklus poslovanja kompanije", kazao je on.

"Nismo imali dovoljno vremena da sa Sberom dogovorimo dokumentaciju, jer je dosta kompleksna stvar. Te smo razgovore ostavili za drugu fazu razgovora s bankarima radi finansiranja, tada ćemo imati više vremena. Ovo smo dogovorili u 48 sati, ljudi nisu spavali dva dana", dodao je Ramljak.

Takođe je nave bi plate radnicima trebalo da budu "isplaćene iz tekuće likvidnosti koja je bolja nego što smo očekivali, a novac od kredita biće isključivo za dobavljače".

"Garantujem vam da ima jako puno međunarodnih institucija koje su spremne da uđu u finansiranje Agrokora", rekao je Ramljak.

Povodom prozivki iz drugih trgovačkih lanaca da se Konzum stavlja u privilegovan položaj, prokomentariosao je da "konkurencija uvek ima pravo da se ljuti".

Sberbanka je angažovala Mekinsi (McKinsey) u svojstvu konsultanta za dalje restrukturiranje i preporučiće ga kao konsultanta ispred celog kluba kreditora Agrokora, prenosi Seebiz piasnje ruskog portala Ekonomika.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana