Tekst objavljen: 02.01.2017 16:04        


Sve više građana koji imaju stambene kredite uspeva da u svojoj banci izboksuje nižu kamatu na ostatak duga. Koliko takav dil može biti značajan, pokazuje podatak da ako vam banka spusti kamatu za 1% na kredit od 50.000 EUR, od ušteđenog novca možete kupiti novi automobil.

Samo 1% niža kamata na stambeni dovoljna za novi auto

Cenkanje sa bankama, naravno, važi i za sve druge kredite, gotovinske i refinansirajuće, koji su teški više hiljada evra.

U svakom slučaju, savet stručnjaka je da budete uporni i da insistirate da vam vaša banka kod koje ste uzeli kredit da povoljnije uslove.

Prema savetu upućenih, "magična reč" koju treba da izgovorite i koja će vam olakšati pregovore sa bankarima je da tražite potvrdu o ostatku duga.

- Za to su bankarima bukvalno potrebna tri klika da bi izvukli podatke. Ali, oni vam uglavnom kažu da dođete za sedam dana jer računaju da ćete se možda predomisliti. Nemojte odustajati, budite uporni. I raspitajte se u drugim bankama kakvi su uslovi da kod njih refinansirate svoj stambeni kredit. I kada to kažete u banci u kojoj imate kredit, dobro će razmisliti da li im se isplati da izgube klijenta - objašnjava urednik sajta Kamatica Dušan Uzelac.

Zanimljiva je računica po kojoj se za smanjenje kamate od jedan odsto može uštedeti dosta novca. Primera radi, za stambeni kredit od 50.000 EUR na 300 meseci i kamatnom stopom od 4%, otplata pri kojoj se računa samo plaćanje kamate, za ceo period, iznosi 29.175 EUR. U slučaju da se korisniku kredita umesto četiri, odobri kamata od 3%, otplaćivaće, takođe samo na ime kamate, 21.131 EUR. To je razlika od 8.044 EUR, pa ispada da za jedan procentni poen koji ste uštedeli možete kupiti novi automobil.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Slavisa Lazanski 24.11.2016 8:56

    Lepo ste to izračunali , ali po ovoj računici , ovaj novac za novi auto bio bi na rasplaganju posle trista meseci.....
    Ako mi banka smanji kamatu za 1 % , koliko para u tom momentu imam na rasplaganju.....
    Jedino da refinansiranjem kod druge banke , se sklopi ugovor da mi otplate ceo kredit , naparave plan otplate kredita kod njih i prde mi odobre novac za novi auto, mislim komplikovano je sve ,
    površno izgleda lako i primamljivo ali kad se zaroni u dubinu problematike , mnogo je teško i neizvodljivo.....
    Ja sam korisnik stambenog kredita i pratim sve te tobože nove i povoljnije ponude , međutim nikako da nadjem povoljniju računicu od ove koju trenutno imam.....

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
refinansiranje kredita dušan uzelac kamata na stambeni kredit stambeni kredit

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana