Tekst objavljen: 19.04.2017 15:00        


BOR, 19. aprila (Tanjug) - RTB Bor je za četiri meseca, od decembra 2016. kada je postao pravosnažan Unapred pripremljen plan reorganizacije (UPPR), pored urednog plaćanja svih tekućih obaveza iz proizvodnog procesa, izmirio i prioritetne obaveze u vrednosti od 54 miliona dolara, izjavila za Tanjug Mirjana Antić, zamenica generalnog direktora te kompanije za ekonomiju i finansije.  

RTB Bor popravlja poslovanje i likvidnost

"Po osnovu obaveza iz UPPR-a, za javne prihode uplaćeno je 490 miliona dinara. Državi je, mimo toga, za rudnu rentu od decembra prošle do aprila ove godine uplaćeno 355 miliona dinara, EPS-u je za struju plaćeno milijardu i 859 miliona dinara, a u budžet opština Bor i Majdanpek RTB je ukupno uplatio 67 miliona dinara", kaže Antićeva.

Prema njenim rečima, za dobro poslovanje RTB-a Bor u prvom kvartalu ove godine zaslužna je veća rudarska proizvodnja, dobar rad nove topionice, ali i bolja prosečna cena bakra, koja je viša od prosečne u prošloj godini za oko 900 dolara.

Rudari Bora i Majdanpeka, kako dodaje, ustalili su mesečnu proizvodnju na 4.000 tona bakra u koncentratu, a poslednjim remontom metalurških postrojenja, kojim su konačno otklonjene sve posledice požara iz 2015, parametri rada nove topionice dovedeni su do onih koji su dizajnom utvrđeni, pa je i iskorišćenje bakra koje se danas postiže u skladu sa projektovanim i iznosi 98,5 procenata.

"RTB Bor popravlja poslovanje i likvidnost i sada uredno izmiruje sve nemale tekuće i obaveze koje proističu iz UPPR-aĆ, naglašava Antićeva.

Ističe da se kanadskoj EDC banci redovno otplaćuje rata kredita uzetog za izgradnju nove topionice, redovno se plaćaju struja, rudna renta i obaveze prema lokalnim samoupravama Bora i Majdanpeka, a redovne su i plate za 4.900 radnika.

Kako precizira, za četiri meseca su plaćene dve rate kredita EDC banci, u ukupnom iznosu od 18 miliona dolara, a devet i po miliona dolara je investirano u opremanje Rudnika bakra Majdanpek, remont postrojenja nove metalurgije, kriveljsko jalovište i kolektor.

Izuzetno teška 2016. godina ozbiljno je uzdrmala temelje svetskog rudarstva zbog niske cene bakra, sporijeg rasta BDP-a Kine, manje potražnje za bakrom i pada sadržaja metala u rudi.

Svi ti poremećaji na svetskom tržištu nisu mimoišli ni RTB Bor, već su ga snašle i dodatne nedaće prouzrokovane ledenom kišom u Majdanpeku i požarom u tek izgrađenoj fabrici sumporne kiseline.
Ipak, RTB Bor je u 2017. godinu "ušao" sa stvorenim preduslovima za veću rudarsku proizvodnju i bolji rad nove topionice, pa je tako u prvom kvartalu ove godine uspeo da popravi poslovanje i likvidnost.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    "rtb bor" 20.04.2017 9:57

    A NIJE TO TAKO!

    Kakvi basnoslovni rezultati i profitabilni rad RTB Bor iz pera čelnika, kroz hvalospeve, bajkolaži i veličanje nepostojećih rezultata poslovanja (ukoliko je namenjeno premijeru, uredu je). Da li smo osuđeni da nas vodi lažna nada? Stvarno, RTB Bor duguje 8,5 milijarde dinara EPS-u za struju, a ukupna dugovanja su, i nakon otpisa milijardu evra, narasla na 1,1 milijarda evra, kako izjavi nedavno premijer Današnja proizvodnja bakra RTB Bor košta iznad 9.000 $/t, a cena bakra na LME je 5.600,50 $/t. Nisko tehnološko iskorišćenje bakra od rude do katode (oko 50-60%), energetska i tehnološka neefikasnost procesa, nepovoljan kvalitet sirovina i uključenje mračnih sila, topionica ne može da dâ i ekonomski efikasne rezultate. Da se razumemo, u RTB Bor nije izgrađena nova topionica, kako tvrdi Spaskovski i ljudi bliski Vladi, već, nova linija za topljenje bez infrastructure, i puteve transfera materijala, ostalo je iz ranijih faza gradnje. Sve to košta više od trista miliona evra, što je previše za ovaj nivo investicija. Na suprot tome, Spaskovski je tvrdio da je ova topionica (a nije, samo linija topljenja) najevtinija na svetu i da je izgrađena u najkraćem roku, kojeg poznaje svetska metalurgija. Svaka čast, ali nije tako, tu je pre svega laž i mrak u putanji novca. Čime će se sada ohrabriti Kinezi i opčiniti ih da ih pređemo da uzmu RTB Bor sa Spaskovskim zajedno, jer su već odustali. Videli s kim bi imali posla!

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana