Tekst objavljen: 07.09.2015 13:30        


Devizne rezerve Kine su prošlog meseca pale za rekordnih 93,9 milijardi dolara, pošto je zvanični Peking prodao dolare kako bi podržao nacionalnu valutu posle najveće devalvacije juana u poslednje dve decenije, javlja njujorška agencija "Blumberg". 

Rekordan pad deviznih rezervi u Kini u avgustu

Devizne rezerve Kine su krajem avgusta smanjene na 3,56 biliona sa 3,65 biliona dolara iz jula, navodi se u teksu i dodaje da su ekonomisti anketi "Blumberga" očekivali devizne rezerve od 3,58 biliona dolara.

Najnoviji podaci ilustruju troškove koje je Kina imala za pružanje podsticaja soptvenoj valuti, kao i napore koje zvanični Peking preduzima za sprečavanje odliva kapitala koji preti da produbi ekonomsko usporavanje u zemlji.

Na zasedanju ministara finansija iz Grupe 20 (G20) prošle nedelje u Ankari, kineski zvaničnici su izrazili poverenje u kinesku privredu, predviđajući stabilizaciju berzanskih indeksa i nacionalne valute.

"Ukoliko centralna banka nastavi sa intervencijama, devizne rezerve Kine će nastaviti da padaju. Što su veće intervencije, pad je dublji", izjavio je analitčar kompanije Bokom internešnel holdings, Li Mjaosjan.

Pad juana u avgustu je, kako navodi njujorška agencija, bio najveći za poslednju 21 godinu, i izazvao je zabrinutost da će se slabljenje juana negativno odraziti na države koje izvoze u Kinu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
devizne rezerve juan kineski juan pad juana

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana