Tekst objavljen: 20.01.2017 12:16        


DAVOS, 20. januara (Tanjug) - Ruska ekonomija bi mogla ostvariti rast od 2,0 odsto u 2017. godini ukoliko ne bude spoljnih šokova, izjavio je danas ruski ministar ekonomije Maksim Oreškin. 

Rast BDP-a Rusije od 2,0 u 2017. ako ne bude čokova

On je, na marginama poslednjeg dana održavanja Svetskog ekonomskog foruma u Davosu, rekao da Rusija neće odustati od slobodno plivajućeg kursa rublje, koji je centralna banka Rusije uvela kako bi pomogla ekonomiji u 2014. godini, a čiji je cilj očuvanje zlatnih i deviznih rezervi, prenosi agencija Rojters.

Jedina mera za ublažavanje kolebanja rublje će, kako je naveo, biti ograničavanje potrošnje budžetskih prihoda dobijenih prodajom nafte i gasa.

Centralna banka Rusije je saopštila u četvrtak da bi mogla početi sa kupovinom deviza ukoliko cene nafte ostanu visoke, navodi britanska agencija.

Ekonomija Rusija je prošle godine pala u rasponu od između 0,5 i 0,6 odsto, prema preliminarnim podacima, zbog niskih cena nafte i zapadnih sankcija.

Ipak, oporavak cena nafte, zahvaljujući prošlomesečnom dogovoru Rusije i Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) o smanjenju proizvodnje nafte, omogućio je nešto pozitivnije perspektive ruskoj ekonomiji za ovu godinu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana