Tekst objavljen: 10.01.2017 8:59        


SEUL, 10. januara (Tanjug) - Cene jaja na farmama kod južnokorejskih živinara mogle bi da uzlete čak za 110 odsto u prvoj polovini 2017. godine, zbog nedostatka koka nosilja, pošto je zbog izbijanja epidemije ptičjeg gripa desetkovan fond peradi u toj zemlji, upozorio je korejski Insitut za ruralnu ekonomiju, a prenosi "Blumberg".

PtiĆji grip desetkovao živinu, cene jaja astonomske

Južna Koreja je zbog virusa gripa tipa H5N6 morala da uništi oko 17 odsto nacionalnog fonda kokošaka i 28 odsto pataka do 8. januara ove godine, što se odrazilo na dramatičan pad ponude jaja i astronomski rast cena te namirnice.

Prosečna cena za pakovanje od 10 komada jaja standardne veličine skočila je kod južnokorejskih farmera u decembru za 50 odsto, na 1.551 von (1,30 dolara) u odnosu na isti mesec 2015, dok je prosečna cena u maloprodaji porasla za 21,4 procenta, na 2.207 vona (1,8 dolara), prema podacima Instituta.

Istovrmeno, cena piletine, čija je potrošnja u ovoj zemlji po glavi stanovnika obično veća nego u Japanu i Kini, pala je za 8,0 odsto u decembru u odnosu na oktobar pre izbijanja epidemije.

Da bi ublažila poskupljenje, vlada u Seulu je ukinula carine na 98.600 tona uvoznih jaja i proizvoda od jaja za prvu polovinu tekuće godine.

Zemlja planira uvoz ove deficitarne namirnice iz pet zemalja, uključujući SAD, Australiju i Španiju, rekao je u telefonskoj izjavi za "Blumberg" jedan zvaničnik iz ministarstva poljoprivrede, koji je želeo da ostane anoniman.

Zbog tradicionalnih nacionalnih jela poput "padžiona" (pajeon) - pržene palačinke u kojima su glavni sastojci jaja i mladi luk, Južnokorejci su relativno veliki potrošači jaja sa količinom od oko 250 konzumiranih jaja po osobi u 2014. godini, u poređenju sa 63 jaja po stanovniku u Indiji i 150 u Južnoj Africi.

Južna Koreja nije jedina koja se suočila sa problemom ptičjeg gripa. Više zemalja, među kojima i Nemačka, Francuska i Japan, takođe su otkrile slučajeve ptičjeg gripa, dok je Kina, koja je objavila epidemiju, obustavila prošlog meseca uvoz živine iz zemalja koje je pogodio ovaj virus, dodaje njujorška agencija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana