Tekst objavljen: 28.03.2017 11:35        


BEOGRAD, 28. marta (Tanjug) - Dve trećine finansijskih direktora iz Srbije, ukupno 62 odsto, optimistično je u pogledu finansijske perspektive preduzeća u kojima rade, a njih 30 odsto smatra da će situacija ostati nepromenjena, pokazuje najnovije Istraživanje stavova finansijskih direktora u srednjoj Evropi revizorsko-konsultantske kuće Dilojt.  

Prioritet finansijskih direktora u Srbiji- rast prihoda

Kao ključne zadatke u narednom periodu ističu rast prihoda na postojećim i novim tržištima, kao i smanjenje direktnih troškova, navodi se u saopštenju Dilojta, dostavljenom Tanjugu.

Kontrola troškova je najvažniji prioritet za 72 procenta anketiranih finansijskih direktora.
Od anketiranih preduzeća u Srbiji, 62 odsto ocenjuje opšti stepen eksterne finansijske i ekonomske neizvesnosti s kojom se njihovo preduzeće suočava kao normalan ili niži, ali 66 procenata finansijskih direktora takođe smatra da ovo nije dobar trenutak za preuzimanje većih rizika po bilanse preduzeća.

Za razliku od prošle godine, kada je većina ispitanika smatrala da će nezaposlenost rasti u 2016. godini, prognoza za ovu godinu je optimističnija i u skladu je sa pozitivnim privrednim prognozama, tako da samo 23 posto ispitanika veruje da će se stopa nezaposlenosti povećati u narednom periodu.

Uprkos pozitivnim privrednim izgledima, ispitanici ističu da su insolventnost, nedostatak kvalifikovane radne snage, smanjenje tražnje i nedostatak kapitala i dalje glavni faktori koji predstavljaju značajan rizik za poslovanje preduzeća u narednih 12 meseci.

Većina učesnika u anketi veruje da će nivo zaduženosti njihovih kompanija ostati isti u narednom periodu, dok devet odsto planira da smanji svoje stanje zaduženosti.

S druge strane, 45 procenata ispitanika planira da poveća nivo zaduženosti kako bi mogli da prošire poslovanje na druga tržišta i uvedu nove proizvode i usluge.

Optimizam se vidi i kod 43 odsto ispitanika koji smatraju da će se sposobnost preduzeća da servisiraju svoj dug poboljšati u naredne tri godine, 40 procenata smatra da se ništa neće promeniti u tom smislu u narednom periodu, a 17 posto veruje da će ta sposobnost opasti.

Istovremeno, zaduživanje kod banaka kao izvor finansiranja je atraktivno za 36 odsto anketiranih preduzeća, što reflektuje uverenje 57 odsto anketiranih finansijskih direktora da će se troškovi finansiranja smanjiti ili ostati nepromenjeni, navodi se u saopštenju Dilojta.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana