Tekst objavljen: 21.02.2015 1:10        


BEOGRAD, 6. februara (Tanjug) - Pregovori Vlade Srbije i američke kompanije Esmark o preuzimanju Železare Smederevo su u završnoj fazi, mnogi elementi aranžmana su već dogovoreni i ostalo je još da se dve strane saglase o garancijama za planiranu proizvodnju u periodu od najmanje pet godina, te da neĆe biti otpuĆtanja radnika, saznaje Tanjug. Vlada Srbije, naime, od američkog Esmarka traži čvrste garancije da će obezbediti proizvod

Pregovori Vlade Srbije i Esmarka u zavrĆnoj fazi

BEOGRAD, 6. februara (Tanjug) - Pregovori Vlade Srbije i američke kompanije Esmark o preuzimanju Železare Smederevo su u završnoj fazi, mnogi elementi aranžmana su već dogovoreni i ostalo je još da se dve strane saglase o garancijama za planiranu proizvodnju u periodu od najmanje pet godina, te da neĆe biti otpuĆtanja radnika, saznaje Tanjug.
Vlada Srbije, naime, od američkog Esmarka traži čvrste garancije da će obezbediti proizvodnju u narednih pet godina.
Sigurno poslovanje srpske čeličane u narednom petogodišnjem periodu traži se kako se ne bi ponovio scenario koji se dogodio sa bivšim vlasnikom Ju-es-stilom, koji se povukao zbog gubitaka.
Smederevska Železara je pod imenom Sartid prodata u martu 2003. američkom Ju-Es stilu za 23 miliona dolara, koji se povukao početkom 2012, a Vlada Srbije je Železaru otkupila za simbolični jedan dolar.
Zato sada vlada traži ozbiljne garancije Esmarka da neće napustiti Železaru nakon što potroši sirovine vredne 95 miliona dolara, pod izgovorom rasta cena čelika na svetskom tržištu.
Od Esmarka se zapravo očekuje da ima realan biznis plan za nabavku sirovina, kvalitet robe, distribuciju, plasman, kao i da obezbedi nova tržišta, da bi mogao da se ostvari predvidjeni profit nakon pokretanja druge visoke peći.
Očekuje se takodje da Železara pod menadžmentom Esmarka mesečno proizvodi izmedju 170.000 i 180.000 tona, dok sada čeličana proizvodi oko 350.000 tona godišnje.
Procenjuje se, naime, da će ukupni troškovi Železare u 2015. iznositi oko 900 miliona dolara, na primer za sirovine, plate, energente, transport i sve drugo, ali i da će u narednom periodu ukupni troškovi premašiti milijardu dolara godišnje.
Zahtev Vlade Srbije je i da Esmark ne otpušta radnike nešto više od 5.000 radnika, već da taj broj bude smanjen prirodnim odlivom, odlaskom u penziju oko 250 radnika tokom ove godine.
Ministar finansija Dušan Vujović rekao je ranije danas da je optimista i da očekuje da će nacrt ugovora o prodaji Železare biti dogovoren do ponedeljka ili utorka.
Inače, sindikati su sa Esmarkom već dogovorili da u narednom periodu bude sprovedena reorganizacija i dodatna obuka radnika za preraspodelu radne snage, ali nije bilo reči o otpuštanju niti socijalnom programu za radnike.
Država više ne može finansijski da pomaže Železaru zbog evropske regulative i uslova EU, Medjunarodnog montarnog fonda i Svetske banke.
Radnici smederevske Železare očekuju da će vlada uspešno završiti pregovore sa Esmarkom i sačuvati Železaru od stečaja i privrednog propadanja Smedereva.
Pregovori predstavnika Vlade Srbije i Esmarka počeli su 27. januara.
Prvi tender za prodaju železare raspisan je aprila 2012. godine.
Država je mesečno pomagala proizvodnju u Železari sa oko 10 miliona dolara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana