Tekst objavljen: 29.11.2016 10:26        


Evropska investiciona banka (EIB) organizovala je danas interaktivni seminar na kojem je predstavila podrške koje su dostupne inovativnim i preduzećima u razvoju na Zapadnom Balkanu. 

Predstavljene podrške dostupne inovativnim preduzećima

Kako je rečeno na tom skupu, očekuje se da će u okviru programa "InnovFin - EU finasiranje inovatora", do 2020, inovativnim kompanijama na raspolaganju biti preko 24 milijarde evra finasiranja duga i kapitala što će omogućiti investicije od 48 milijardi evra u istraživanje i inovacije širom Evrope i Zapadnog Balkana.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević rekao je otvrajući konferenciji "Podrška inovacijama na Zapadnom Balkanu" da inovacije i naučna delatnost u Srbiji imaju budućnost.

On je kazao da je usvojena Strategija naučnoog i tehnološkog razvoja Srbije za period 2016. do 2020. kojom su utvrđeni ciljevi u oblasti nauke i inovacija, do 2020. i smernice za njihovo ostvarivanje.

Po toj strategiji, prema njegovim rečima, naučno i tehnološki razvoj Srbije trebao bi biti u funkciji ekonomskog razvoja zemlje i jačanja konkurentnosti privrede, odnosno razvoja društva u celini.

Potpredsednik EIB-a Darija Skanapijek kazao je da ta banka podržava razvoj inovacija, jer su one ključne za dugoriočnu konkurentnost, održiv razvoj svake zemlje i obezbeđivanje novih poslova.

On je naveo da je Grupa EIB u 2015. ukupno za inovacije obezbedila 18,7 milijardi evra, od čega je EIB obezbedio 16,13 milijardi, a ostatak je obezbedio Evropski investicioni fond.

Prema njegovim rečima, veliki je jaz između potrebnih i onih ostvarljivih investicija.
Šef delegacije EU u Srbiji Majk Davenport kazao je da EIB ima značajnu ulogu u procesu pridruživanja Srbije EU.

On je naglasio da je potrebna veća podrška malim i mikro preduzećima, jer oni imaju značajnu ulogu u održivoj zaposlenosti i povećanju konkurentnosti privrede.

"Inovacije su ključne da se bolje nosimo sa izazovima koji nam prete", naglasio je Davenport dodajući da će EU nastaviti i dalje da pruža podršku Srbiji.

U okviru programa "InnovFin -EU finansiranje inovatora", koji je zajednička inicijativa Grupe EIB i Evropske komisije, pokrenute u okviru programa Horizon 2020, kako je rečeno danas na skupu osmišljeni su proizvodi za banke i finansijske posrednike, kao i srednja o velika inovativna preduzeća.

Proizvodi su osmišljeni i za velike istraživačke i inovacione projekte koje razvijaju univerziteti i javne istraživačke organizacije.

Istaknuto je da "InnovFin" nudi i mogućnost finasiranja za ogledne komercijalne projekte velikih razmera u oblasti obnovljivih izvora energije i vodonikovih gorivnih ćelija, kao i projekte razvoja vakcina, lekova, medicinskih i dijagnostičkih uređaja ili inovativnih istraživačkih infrastruktura za istraživanje zaraznih bolesti koji su uspešno završili prekliničku fazu.

Program pruža i savetodavne usluge kompanijama i drugima koji ulažu u inovacije kako bi se bolje pripremili za pristupanje finansiranju EIB-a i drugih izvora.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
evropski fondovi investicioni fondovi mikro i mala preduzeća inovacije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana