Tekst objavljen: 24.04.2017 9:45        


BEOGRAD, 24.aprila ( Tanjug) - Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije i predstavnici Generalne uprave za kontrolu kvaliteta, inspekciju i karantin Kine (AQSIQ) potpisali su danas Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti davanja garancija za bezbednost prehrambenih proizvoda namenjenih za uvoz i izvoz. Sporazum su potpisali ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović i ministar AQSIQ-a Dži Šuping.

Potpisan Memorandum o garancijama za bezbednost hrane

Nedimović je novinarima kazao da je potpisani memorandum krovni dokument koji će omogućiti da Srbija izvozi robu biljnog i životinjskog porekla, pre svega one za koju poštoji interesesovanje, a to su razne vrste mesa, mleka i mlečnih proizvoda, kukuruza , šećerne repe i suve šljive u Kinu.

"Ovo je krovni dokument koji će nam dati mogućnost da stvaramo stručne radne grupe po različitim oblastima kako bismo što pre rešili probleme u pogledu izvoza različitih vrsta mesa i u pogledu izvoza nekih vrsta biljnih sortimenata", kazao je on.

Naveo je da je danas sa predstavnicima AQSIQ-a potpisan i Protokol koji se tiče razmene naučnih informacija oko bolesti kvrgave kože krava (nodularni dermatitis).

Prema rečima Nedimovića, Srbija je tu bolest prošle godine stavila pod kontrolu i od EU dobila priznanje jer je odbranila prostor Evrope od te bolesti, što joj danas daje za pravo da razgova i razmenjuje tehnička znanja i iskustva koje je stekla tokom tog perioda.

"Sporazum vezan za nodularni dermatit će nam dati prostor da automatski nakon sagledavanja čitavog stanja od strane zajedničke radne grupe možemo da stavimo naše sertifikate u pun pogon i da može da dođe do izvoza goveđeg mesa", rekao je Nedimović.

Prema njegovim rečima, danas je predstavnicima AQSIQ-a, predat i preveden upitnik koji se tiče izvoza svinjskog mesa, a to su polazne osnove da dođe do realizacije izvoza te vrste mesa, posebno zamrznutog, a taj posao bi kako je naglasio trebalo vrlo brzo biti završen.

Nedimović je najavio da će sledeće sedmice biti predat i popunjeni upitnik kineskoj strani koji se tiče izvoza proizvoda biljnog porekla, pre svega merkantilnog kukuruza, suve šljive i melase, i očekuje se da će se vrlo brzo krenuti u realizaciju izvoza i te robe.

On je naveo da je sa kineskim predstavnicima danas razgovarano i da su razmenjene informacije i upitnici o mogućniosti izvoza mleka i mlečnih proiizvoda, kao i mleka za bebe iz Srbije u Kinu.

"To su namirnice koje su osetljive za zdravlje stanovništva i zato moramo biti pažljivi i raditi obazrivo i da imamo sinhronizovane akcije kako bi čitav ovaj proces živeo duži vremenski period", rako je Nedimović.

On je istakao i da pored postojećih privrednih subjekata iz Srbije koji trenutno žele da izvoze na prostor Kine, ima i nekoliko kineskih investitora koji su zainteresovani da investiraju u sktor prehrambene industrije Srbije , odnosno u sektor mleka i mesa, pa se rešavanjem administrativnih barijera koje se tiču bezbednosti hrane, stvaraju uslovi da se te investicije nesmetano realizuju .

"Bez rešavanja ovih pitanja koja se tiču bezbednosti nemoguće je realizovati investicije ovakvog tipa", naglasio je Nedimović .

Dži Ssuping je kazao da Srbija i Kina imaju tradicionalno dobre odnose koji su trenutno na najvišem nivou i da je potpisivanje današnjih dokumenata veoma značajno da se osigura bezbednost hrane, jer je to neophodan uslov da bi ona što brže mogla da se nađe na tržištu Kine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana