Tekst objavljen: 24.04.2017 9:46        


PODGORICA, 24. aprila (Tanjug) - Tender za prodaju 30 odsto akcija Luke Bar poljskoj kompaniji "OT Logistics S.A." poništen je, prenose crnogorski mediji. Kako izveštava Radio-televizija Crne Gore, konkretni razlozi za odbijanje ponude su niska ponuđena cena, nejasan plan ponuđača po pitanju druge imovine Luke i mogućnosti da Poljaci u kratkom roku kupe još 20 odsto akcija, čime bi postali većinski vlasnik a Podgorica izgubila mogućnost kontrole i upravljanja Lukom.

Poništen tender za prodaju Luke Bar Poljacima

Savet za privatizaciju i kapitalne projekte ocenio je da ponudom poljskog investitora cilj privatizacije ne bi bio ostvaren "jer ponuda u ovom trenutku ne obezbeđuje ono što su državni interesi Crne Gore na ekonomskom, društvenom i bezbednosnom planu", i zadužio je Tendersku komisiju da proglasi neuspelim javni tender za privatizaciju Luke.

"Predloženi model privatizacije nije u interesu Crne Gore i njime se ne ostvaruju osnovni ciljevi privatizacije", izjavio je crnogorski ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković na konferenciji za medije posle sednice Saveta.

"Nakon celokupnog sagledavanja stanja, značaja i perspektive ovog subjekta, odlučili smo da se ne prodaje 30 odsto akcija, odnosno da se Luka Bar ne privatizuje, a samim tim se neće prodati ni akcije Montekarga, jer je njihova kupovina uslovljena od kupca kupovinom akcija Luke Bar", rekao je Nurković .

U raspravi na Savetu za privatizaciju zaključeno je da je dosadašnji tok procesa privatizacije bio transparentan i u skladu sa propisima, a posebno je apostrofiran kvalitetan socijalni program koji je zaposlenima u "Luci Bar" obezbeđen ponudom, navodi se u saopštenju crnogorske vlade.

"Ocenjeno je, međutim, da će se sa završetkom obnove železničke infrastrukture na pruzi Bar Podgorica Vrbnica i dalje kroz Republiku Srbiju, kao i gradnjom autoputa, steći povoljniji uslovi za bolju valorizacju Luke Bar kao jednog od ključnih strateških resursa Crne Gore", dodaje se u saopštenju.

Kompanija "OT Logistics S.A." ponudila je 8,52 miliona evra za 30 odsto akcija Luke, obavezni investicioni program za period od tri godine u iznosu 14 miliona evra koji uključuje radove na gatu Volujica i izgradnju novih silosa. 

Takođe je ponudila socijalni program koji podrazumeva povećanje najniže cene rada sa sadašnjih 90 na 140 evra, zadržavanje svih odredaba sadašnjeg Kolektivnog ugovora i postojećeg broja zaposlenih u naredne tri godine, prenose crnogorska glasila.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana