Tekst objavljen: 30.12.2015 8:46        


Guverner Narodne banke Srbije (NBS), Jorgovanka Tabaković izjavila je da NBS i država Srbija završavaju godinu sa pola milijarde evra plusa u deviznim rezervama.  

Pola milijarde evra više u deviznim rezervama

"Mogu sa zadovoljstvom da kažem da godinu završavamo sa pola milijarde evra plusa u deviznim rezervama Narodne banke Srbije i države Srbije. Tokom godine kupili smo 950 miliona evra, a prodali 450 miliona evra kako oscilacije na deviznom tržištu ne bi bile oštre", rekla je Tabaković u intervjuu za Radio Beograd 1.

Prema njenim rečima, centralna banka je značajnije intervenisala na deviznom tržištu samo tokom decembra, kada je došlo do prilagođavanja odluci američkih monetarnih vlasti (Fed) da posle devet i po godina povećaju kamatnu stopu.

"Srbija ima sreću da ima svoj rudnik zlata, da ima jedan RTB Bor, od koga je tokom ove godine Narodna banka kupila više od pola tone zlata", navela je Tabaković.

Podsetila je da je od avgusta 2012. godine, kada je ona preuzela funkciju guvernera, od RTB Bora otkupljeno ukupno 3,3 tone zlata, što znači da trenutno posedujemo više od 18 tona zlata u trezorima NBS.

"Takođe, aranžman sa MMF-om iz predostrožnosti, dakle bez povlačenja sredstava, jeste dobijanje kredibiliteta u međunarodnim relacijama bez troškova, u smislu plaćanja kamata, baš zato što vrlo odgovorno intervenišemo na deviznom tržištu gledajući da devizne rezerve države budu dovoljne da se pokrije najmanje sedam meseci uvoza robe i usluga", navela je guvernerka Tabaković.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nbs devizne rezerve devizne rezerve nbs zlato

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana