Tekst objavljen: 24.04.2017 10:00        


Nijedan zakon naše države poslodavcima ne brani da radnicima zarade isplaćuju u kešu, ali retko ko to čini. Isplate u gotovini ne zabranjuje nijedan propis iz delokruga Narodne banke Srbije.

Plate mogu da se isplaćuju i na ruke

Poslednjih meseci država sve glasnije zove penzionere da odustanu od poštara i penzije počnu da primaju preko tekućih računa.

Nijedan propis u Srbiji, međutim, najstarije građane, baš kao ni radnike, ne obavezuje da do svog novca dolaze preko banaka.

I među zaposlenima sve je više onih koji bi svoju platu radije videli u koverti, a ne na računu. Tako bi izbegli bankarske troškove koji godišnje iznose najmanje 1.200 dinara.

Zaposleni su već zaboravili blagajne i redove pred vratima kada “krene” plata. Gotovinske isplate su još “žive” samo kod poslodavaca koji ne plaćaju poreze i doprinose na pun iznos plate, pa tako izbegavaju poreznike. Legalna, propisno oporezovana, plata “na ruke” izašla je iz mode, ali ne i iz zakona.

–Zakonom o radu nije propisan način isplate zarade, odnosno nije propisano da se zarada mora uplatiti na tekući račun zaposlenog –rečeno je “Novostima” u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

– Pravilnikom o sadržaju obračuna zarade, odnosno naknade zarade je propisano da obračun zarade, “platni listić”, sadrži podatke o zaposlenom, uključujući i naziv banke i broj računa na koji se isplaćuje zarada. Ovo znači da poslodavci za zaposlene koji nemaju otvoren tekući račun u nekoj banci, koji su se izjasnili za isplatu zarade “na ruke”, ne popunjavaju ove podatke u “platnom listiću”.

Da ni po jednom zakonu za koji su oni nadležni, građani za prijem plata i penzija nisu obavezni da imaju otvorene tekuće račune, niti poslodavac i država smeju time da ih uslovljavaju, potvrdili su i u Narodnoj banci Srbije.

– Zakonom o platnim uslugama propisuju se vrste platnih usluga, među kojima je usluga otvaranja i vođenja platnog računa, kao i to ko može da pruža platne usluge. Na osnovu ovog zakona NBS je donela odluku kojom se propisuju bliži uslovi i način otvaranja, vođenja i gašenja tekućih računa. Ali navedenim zakonom i odlukom nije utvrđena obaveza da fizička lica moraju da otvore tekući račun u banci na koji će primati uplate zarade od poslodavca, niti drugi propisi NBS regulišu ovo pitanje– ističu u centralnoj banci.

Nebojša Atanacković, predsednik Unije poslodavaca, za “Novosti” objašnjava da je jednostavnije iz ugla poslodavca da plate radnicima isplaćuju preko tekućih računa.

– U suprotnom, taj iznos bi dizali iz banke i time rizikovali da ih neko i opljačka– kaže Atanacković.

–Transferom preko banaka zaobilaze ovu proceduru, a i većini radnika to više odgovara. Zaposleni žele da koriste kartice, podižu kredite. Moderne zemlje su skoro potpuno izbacile keš iz upotrebe.

FIRME MORAJU NA ŠALTER

S druge strane, Zakon o obavljanju plaćanja pravnih lica, preduzetnika i fizičkih lica koja ne obavljaju delatnost propisuje da građani mogu za izvršavanje platnih transakcija da imaju tekuće i druge platne račune. Tim zakonom propisano je da su preduzeća i preduzetnici dužni da otvore tekući račun kod banke, a da građani – mogu da imaju tekuće račune.

– Propisana obaveza pravnih lica i preduzetnika da novčane poslovne transakcije obavljaju preko tekućeg računa u funkciji je ostvarivanja planirane fiskalne politike, suzbijanja sive ekonomije i jačanja finansijske discipline– ističu u Ministarstvu finansija.

–Za razliku od preduzeća i preduzetnika, ovim zakonom propisano je da fizička lica koja ne obavljaju delatnost mogu za izvršavanje platnih transakcija imati tekuće i druge platne račune kod pružalaca platnih usluga, utvrđenih zakonom kojim se uređuju platne usluge.

PENZIONERI SE OPREDELJUJU

Kada je o isplati penzija reč, prema propisima o penzijskom i invalidskom osiguranju, ne postoji zakonska obaveza da korisnici penzije moraju da imaju otvorene tekuće račune – rečeno je “Novostima” u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

–Korisnici penzije se dobrovoljno opredeljuju da li će penziju primati preko tekućeg računa, ili na kućnu adresu i u skladu s tim, Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje im vrši isplatu penzije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

2 komentara

  1. User image
    milos o 24.04.2017 10:35

    Za poslodavca je zaista jednostavnije isplatu plata vrsiti preko banke, ali pravo je svakog radnika da sam odluci da li ce platu primati preko neke banke ili na ruke. Ako bi zakon nalozio da se plate moraju isplacivati preko banke moralo bi se i urediti zakonom visina i vrsta provizije koju banke mogu zaracunati. ( i to osetno nize od sadasnjih). U suprotnom to ne bi bilo nista drugo nego prisiljavanje ljudi da financiraju banke

  2. User image
    vlastimirka vlastic 26.04.2017 7:54

    ja koliko znam inspekcije rada teraju poslodavce da isplacuju plate preko tek racuna..takodje isplata plata preko tek racuna pri ovim bankarskim troskovima jednostavno je zajednicka pljacka drzave i lobija banaka..ne postoji tu zavera vec nemoc drzave da zauzda halapljivost banaka..banke se odavno ne finansiraju iz kamata vec iz provizija sa jedne strane i nedozvoljenih minusa i dozvoljenih minusa sa druge..VAS MINUS JE NAS PLUS-to je bukvalni slogan svake banke.najbolji klijent je sa minusima aplaca.. dakle zelenastvo.banke su zlo bez kojeg se ne moze..eto drzavama prava da ih ukoljence..

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
plata na ruke plate isplata plata penzioneri poslodavci

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana